Cu vârsta, oamenii tind să-și piardă masa osoasă, iar femeile aflate în postmenopauză, în special, prezintă un risc mai mare de osteoporoză și fracturi osoase. Cu toate acestea, există lucruri pe care le putem face pentru a preveni acest lucru. Un nou studiu sugerează că o dietă bogată în nutrienți antiinflamatori poate reduce pierderea osoasă la unele femei.
Institutul Național de Sănătate (NIH) estimează că în Statele Unite, mai mult de 53 de milioane de oameni au deja osteoporoză sau sunt expuși unui risc crescut de a dezvolta osteoporoză deoarece au o densitate osoasă scăzută.
Osteoporoza este o afecțiune în care rezistenţa osoasă este redusă, ceea ce duce la un risc mai mare de fracturi osoase – de fapt, boala este principala cauză a fracturilor osoase la femeile aflate în postmenopauză și la vârstnici.
Cele mai multe fracturi osoase apar în șold, încheietura mâinii și coloana vertebrală. Dintre acestea, fracturile de șold tind să fie cele mai grave, deoarece necesită spitalizare și intervenții chirurgicale.
Se credea că osteoporoza a fost o parte naturală a îmbătrânirii, dar majoritatea experților medicali sunt de acord că această condiție poate și ar trebui să fie împiedicată.
Noi cercetări de la Universitatea de Stat din Ohio au găsit o legătură între nutriție și osteoporoză. Studiul a fost condus de Tonya Orchard, profesor asistent de nutriție umană de la Universitatea de Stat din Ohio, iar rezultatele au fost publicate în Journal of Bone and Density Mineral.
Orchard și echipa sa au investigat datele din studiul privind inițiativa pentru sănătatea femeii (WIH) și au comparat nivelurile nutrienți lor inflamatorii din dietă cu densitatea minerală osoasă (BMD) și incidența fracturilor.
WIH este cel mai mare studiu de sănătate despre femeile aflate în postmenopauză efectuat vreodată în Statele Unite. Femeile au fost înscrise în studiu între 1993 și 1998.
Cercetătorii au folosit indecele inflamator dietetic (DII) și au corelat măsurătorile cu riscul fracturii de șold, faze inferioare și fracturi totale folosind date din studiul longitudinal.
Apoi au evaluat modificările scorurilor BMD și DII. Cercetătorii au distribuit chestionare de frecvență alimentară la 160.191 de femei cu vârsta medie de 63 de ani, care nu au raportat un istoric al fracturii de șold la începutul studiului.
Cercetătorii au folosit date BMD de la 10.290 dintre aceste femei și au colectat date despre fracturi din întreaga grupă. Femeile au fost urmărite clinic timp de 6 ani.
Orchard și echipa sa au folosit modelele Cox pentru a calcula ratele de risc de fractură și pentru a se ajusta în funcție de vârstă, rasă, etnie și alte variabile.
Oamenii de știință au descoperit o asociere între dieta inflamatorie și fractură – dar numai la femeile caucaziene tinere.
În mod specific, scorurile mai mari pe DII au corelat cu un risc de aproape 50% mai mare de fractură de șold la femeile albe cu vârsta sub 63 de ani. Dimpotrivă, femeile cu dietă inflamatorie scăzută, au pierdut mai puțină densitate osoasă pe parcursul perioadei de 6 ani comparativ cu nivelurilor lor mari de DII, chiar dacă au avut o masă osoasă mai mică, atunci când s-au înscris în studiu.
După cum notează autorii, aceste constatări sugerează că o dietă antiinflamatoare de înaltă calitate, care este de obicei bogată în fructe, legume, pește, cereale integrale și nuci, poate fi deosebit de importantă pentru femeile caucaziene tinere.
Surse: 1. http://www.medicalnewstoday.com/articles/315537.php
2. https://saveourbones.com/top-8-foods-that-lower-fracture-causing-inflammation/
Credit fotografie: <a href=”http://www.freepik.com”>Designed by Kjpargeter / Freepik</a>