Cineva care știe că sunt instructor de nutriție și wellness, mă abordează spunând: Sunt doar eu, sau sunt mult mai mulți oameni care devin intoleranți la gluten? Este doar un moft sau chiar este în creștere?
Cu siguranță și voi ați observat asta. Tot mai mulți părinți experimentează cu dieta fără gluten pentru familiile lor. Tot mai mulți oameni anunță că au o intoleranță la gluten, în ciuda faptului că nu au fost testați de medici care să le poată oferi un diagnostic „real”. Și atunci când citiți cuvintele „fără gluten” într-o rețetă sau pe ambalajul produselor de panificație, vă gândiți „YAY”. Este sănătos!
Mai întâi să clarificăm ce este intoleranța la gluten. Nu este o alergie alimentară. E o condiție fizică în intestine. Practic, proteinele de gluten nedigerate (predominante în grâu și alte boabe) sunt tratate de corpul dvs. ca un invadator străin, iritând intestinele dvs. aplatizând microvilii de-a lungul peretelui intestinului subțire. Fără aceste microvilii, ați avea o suprafață considerabil mai mică cu care să absorbiți substanțele nutritive din alimente. Acest lucru duce la simptome de malabsorbție, inclusiv oboseală cronică, tulburări neurologice, deficiențe nutritive, anemie, greață, erupții cutanate, depresie și multe altele.
Dacă eliminați glutenul din dietă, intestinul se vindecă și miriada de simptome dispare. În funcție de nivelul și gradul de intoleranță (care poate varia de la sensibilitate la gluten până la boala celiacă), este posibil să se reintroducă în final cereale pregătite corespunzător (aluat acru care a fermentat timp de până la o lună, boabe încolțite, etc) în regimul alimentar.
Alții, în schimb, nu sunt atât de norocoși. Intestinele lor se pot vindeca, dar trupurile lor nu vor putea niciodată digeră glutenul – chiar dacă au fost „indoite” prin metode tradiționale de preparare. Ei au o predispoziție genetică care cauzează sensibilitatea la gluten.
Ştim cu toții că o predispoziție genetică nu înseamnă că dezvoltarea unei boli este bătută în cuie. Mediul și dieta noastră au multe de spus despre modul în care se exprimă genele noastre. Chris Masterjohn enumeră următoarele teorii, ca fiind posibilele vinovate, care cresc probabilitatea ca genele predispuse „să acționeze” :
Cred că cea mai mare pondere ar trebui acordată celei de-a doua sugestii, deoarece flora intestinală deteriorată este în creștere în societatea noastră din mai multe motive. Zahărul, alcoolul, antibioticele, toxinele din mediul înconjurător și alți alergeni (precum producerea de OMG-uri în aprovizionarea cu alimente în ultimii 15 ani) contribuie totodată la o floră intestinală dezechilibrată, care poate duce la intoleranță la gluten
El continuă să facă următoarele sugestii care pot ajuta la prevenirea apariției unei intoleranțe la gluten:
Creșterea copiilor cu diete bogate în nutrienți care includ cantități libere de vitamine solubile în grăsimi (în special vitamina A) și menținerea florei intestinale în formă, pot ajuta la prevenirea bolilor celiace și a non-intoleranței la gluten la cei care sunt susceptibili genetic.
Atâta timp cât nu introduceți cereale în alimentația copilului dvs. până la copilărie și consumați alimente bogate în nutrienți poate doriți să știți ce înseamnă „să aveți grijă de flora intestinală”. Aceasta necesită mai multe alimente vii, alimente mai fermentate, de exemplu, varza acră și eventual luarea unui probiotic de calitate.
Marion Nestlé, autoarea cărții Food Politics, expertă în domeniul nutriției a cântărit cu privire la afirmația de mai sus care se referea la creșterea intoleranței la gluten și dacă este doar un capriciu.
Ea subliniază că un diagnostic real este dificil de pus și este costisitor:
Cu un diagnostic atât de dificil, nu este ușor să estimăm tendințele. Sondajele sugerează că 1 din 133 de persoane din populație este intolerantă la gluten. Dacă este așa, într-o școală cu 1330 de de studenți, vă veți aștepta ca 10 dintre ei să aibă nevoie de diete fără gluten.
Dacă observați o creștere, ar putea fi pentru că părinții ai căror copii prezintă astfel de simptome pot experimenta diete fără gluten. Dacă copiii se comportă, învață și se simt mai bine urmând astfel de diete, părinții pot concluziona că ei sunt intoleranți la gluten, fără a se deranja cu teste de laborator invazive și scumpe. Dar o explicație mai probabilă a creșterii este îmbunătățirea recentă a capacității de diagnosticare. Medicii sunt mult mai conștienți în privința acestei probleme și testează pentru aceasta.
Cred că, în timp ce acest lucru poate însemna o creștere a ratelor crescute ale persoanelor care au o dietă fără gluten, ea lasă un punct cheie: creșterea intoleranței la gluten este astronomică.
Cu doar un deceniu în urmă, nivelurile de intoleranță la gluten au fost 1 din 2500 la nivel mondial. Astăzi este de 1 din 133.
Potrivit cercetărilor publicate pe site-ul web al Fundației Westinghouse A Price, soiurile moderne de grâu sunt foarte diferite de soiurile tradiționale. Pe scurt, grâul modern nu mai este aceeași planta care a fost cândva.
Acest lucru împreună cu consumul necorespunzător de cereale a dus la creșterea nivelurilor de intoleranță la gluten. Dietele fără gluten nu sunt mofturi, sunt mecanisme prin care facem față acestor schimbări.
În ultimii ani, cercetătorii au aflat că principalul vinovat în boala celiacă și intoleranța la gluten este o componentă specială a peptidei în molecula de gluten, nu și în glutenul în sine. Se susține că această peptidă nu a fost prezentă în variațiile de grâu ancestrale. De asemenea, am aflat că fermentările lungi și lente necesare pentru fabricarea pâinii tradiționale distrug legăturile acestei catene peptidice, lăsând în același timp suficientă cantitate de proteine de gluten rămase pentru a obține o creștere plăcută (fără gluten, pâinea nu crește).
Cu alte cuvinte, dacă suferiți de intoleranță la gluten, este teoretic posibil, ca după ce intestinele dvs. vor fi vindecate să puteți mânca din nou pâine. Dacă vreți să experimentați cu niște cereale de tip vechi, să vă asigurați că pâinea a avut o perioadă de fermentare lungă (până la o lună) înainte de a fi coaptă.
Acestea fiind spuse, există încă multe motive de neîncredere sau de evitare a cerealelor.
Sursa: http://www.foodrenegade.com/the-rise-of-gluten-intolerance/