De cele mai multe ori când auzim cuvântul Nutriție sau Nutriționist, cădem pe gânduri și încercăm să ne dăm seama cu ce se mănânca de fapt.
Stim vag câteva noțiuni dar ne încurcam adesea când cineva ne spune că e tehnician nutriționist sau dietetician. Pur și simplu nu facem diferența!
Termenul de nutriționist este folosit destul de general. Putem vorbi de o persoană care a finalizat studii în cadrul unei ramuri medicale, numită dietetică sau de un tehnician care a absolvit un curs de nutriție. Activitatea de dietetician o cuprinde și pe cea de nutriționist dar nu și invers.
Un dietetician nu este neapărat medic, chiar dacă specializarea e la ea acasă în cadrul facultății de medicină, în mod normal (la UMF Cluj e în cadrul facultății de Farmacie). Pentru ca un medic să fie și dietetician este necesar să urmeze și el această specializare sau să se specializeze în diabetologie și boli de nutriție. Chiar și așa, are nevoie de dietetician. Pentru un medic e mult prea mult să mai realizeze și să monitorizeze planul alimentar, nu e cazul să facă asta.
https://www.sigina.ro/2013/05/dietetician-nutritionist/
Dieteticianul – specialist recunoscut, în nutriție și dietetică
Dieteticianul este o persoană calificată în Nutriție și Dietetică recunoscută de autoritățile naționale. Dieteticianul aplică știința nutriției în alimentația și educația grupurilor sau indivizilor atât în situații de boală cât și pentru menținerea sănătății. (*definiția acceptată în UE și internațional de EFAD și ICDA)
Profesia de dietetician are ca principal scop asigurarea unei nutriții echilibrate a individului și colectivităților umane, în vederea asigurării unei stări bune de sănătate, prin prevenirea stărilor patologice influențate nutrițional și prin promovarea, menținerea și recuperarea sănătății prin mijloace dietetice.
În exercitarea profesiei, dieteticianul aplică știința nutriției și dieteticii în alimentația și educația pe teme de alimentație a pacienților/beneficiarilor de servicii de nutriție și dietetică, cât și a persoanelor ca subiect individual, atât a celor sănătoase, cât și a celor bolnave.
Tehnician Nutriționist
Nutriționistul este persoana cu studii medii, absolventa de Curs de Formare Profesională de tip Calificare, autorizat de către Comisia de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională a Adulților, Ministerul Muncii și Justiției Sociale și Ministerul Educației Naționale.
Atribuțiile și limitările tehnicianului nutriționist:
Cursurile nu certifică medici sau dieteticieni, educația Universitară având acest rol.
Dietetica – un domeniu de confluență, o știință integrativă aplicată
Dietetica integrează cunoştinţele de nutriţie, artă culinară, biochimie, fiziologie, business, management, jurnalism, ştiinţe comportamentale şi sociale, cu demersul de a obţine şi menţine sănătatea, a preveni boala şi a facilita recuperarea în caz de boală.
Toți dieteticienii indiferent de specializare interpretează și comunică grupurilor sau indivizilor cunoștințele (actuale) de nutriție.
Dieteticianul utilizează ştiinţa nutriţiei pentru sănătatea populaţiei, prin promovarea sănătăţii şi prin prevenirea bolii, şi foloseşte terapia nutriţională medicală.
surse: https://www.nutritiedietetica.ro/en/intrebari-si-raspunsuri
1 Comment
Multumesc pentru mentiune! Sunt mereu binevenite mai multe articole legate de profesia de dietetician nutritionist.