Inima este un organ pe care îl prețuim cu toții și pentru un motiv bun! Fie că este vorba de dragoste sau de pomparea sângelui, inimile noastre sunt forța noastră de viață.
Cu toate acestea, principala cauză a morții în lume nu este malnutriția, foametea sau violența, ci bolile de inimă. Cu acces sporit la alimente nesănătoase și la un stil de viață mai sedentar, lumea se confruntă cu o criză cardiacă.
Oamenii de ştiinţă au adunat o multitudine de dovezi privind factorii care afectează sănătatea inimii.
Obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare și coronariene merg mână-n mână cu un stil de viață sărac, aici intră şi deciziile dietetice!
Puteți schimba aceste tendințe cu pași de acțiune pozitivi.
1. Mâncaţi alimente care fac bine inimii
Alegeţi alimente bogate în fibre, antioxidanți, potasiu și proteine din plante. Alimentele pe care le consumați formează blocurile de țesuturi, inclusiv organele dvs.
O regulă de bază este de a încerca să rămânem la fructe și legume cât mai mult posibil. Unele dintre cele mai sănătoase alimente pentru inimă includ:
– Fructe de pădure
– Cereale integrale cum ar fi orez brun sau sălbatic, quinoa sau orz
– Fasole și alte leguminoase
– Nuci crude nesărate şi seminţe
– Unt de migdale
– Ovăz
2. Luați suplimente de curcumă
Știați că medicii Ayurvedici au folosit turmeric de mii de ani? Acum, cercetările clinice au confirmat faptul că turmericul oferă beneficii uimitoare pentru inimă.
Turmericul reduce în mod natural roșeața și inflamatiile, normalizând circulația, ceea ce ne poate oferi un sistem circulator mai sănătos. Se pare că curcuminoidele din turmeric normalizează nivelurile de citokine din sânge, acționând ca un antioxidant și protejând inima.
3. Încercați Omega-3.
Există un astfel de lucru: grăsimi sănătoase! Fiecare persoană are nevoie de lipide (grăsimi) deoarece acestea formează membranele fiecărei celule din corpul vostru.
Omega-3 acizii grași, în special, normalizează coagularea prin echilibrarea fluxului sanguin. De asemenea, ele ajută la menținerea ritmului inimii.
Consumul de alimente bogate în omega-3 ajuta la reducerea nivelului de trigliceride cu 15 pana la 30%. Trigliceridele sunt o formă nesănătoasă de grăsime care ridică riscul de accident vascular cerebral.
Omega 3 ridică, de asemenea, niveluri de lipoproteine, HDL, de asemenea cunoscut sub numele de „colesterol bun”. Alimente precum semințele de chia, semințele de cânepă, varza de Bruxelles, nucile și semințele de in, conțin acizi grași omega-3 sănătoși. Un alt pas este de a încerca un supliment pe bază de plante, cum ar fi uleiul de semințe de in sau uleiul de microalge.
4. Renunțati la fumat
Tutunul este deosebit de dăunător inimii, deoarece cauzează formarea de plăci pe pereții arterelor. În timp, acest lucru îngustează și întărește arterele, astfel încât inima dumneavoastră pompează sânge printr-un pai care se face din ce în ce mai mic.
Fumatul face ca placa să se dezvolte pe pereții arterelor, ceea ce face mai greu pentru inima ta să pompeze sânge prin ele.
Renunțarea la fumat este pasul cel mai bun pe care îl puteți urma pentru a opri complicațiile cardiace – printre alte beneficii pentru sănătate. Dacă nu fumezi, mai bine pentru dvs.! Dar faceți tot ce se poate pentru a evita şi fumatul pasiv.
5. Creșteți consumul de CoenzimaQ10
Numit „nutrient esențial”, experții recunosc beneficiile incredibile ale sănătății CoQ10. De asemenea, numită coenzima Q10 sau ubiquinonă, puteți găsi CoQ10 în toate formele de viață, de la microbi la mamifere.
CoQ10 joacă un rol critic în crearea ATP, molecula de energie utilizată în fiecare celulă pentru a descompune glucoza – procesul care ne ține în viață!
Producția ATP are loc în fiecare celulă, dar densitatea acesteia este cea mai mare în organele care au multiple acțiuni, cum ar fi inima. CoQ10 scade odată cu îmbătrânirea, ceea ce face ca suplimentarea să fie utilă.
De asemenea, puteți găsi CoQ10 în mod natural în câteva alimente pe bază de plante, cum ar fi linte, semințe de susan, fistic, broccoli, spanac, conopidă, portocale și căpșuni.
6. Dormiţi când aveţi ocazia
Când dormim ne relaxăm, lăsăm inimile să încetinească și totodată dăm corpului nostru o șansă să se recupereze după stresul zilei. De multe ori ne facem hype pe cofeina pentru a înlocui somnul, când somnul însuşi este cu adevarat de neînlocuit.
Știați că atunci când vă oferiţi între 7 și 9 ore de somn, vă protejaţi inima de problemele cronice?
Obiceiurile sănătoase ale somnului ne protejează inima de o serie de probleme cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2 și obezitatea. Asta arată doar ce se poate întâmpla atunci când nu aveţi suficient zzz – Ţinta voastră: dormiţi între șapte și nouă ore pe noapte!!
Puteți descoperi mai multe modalități naturale de a obține mai mult somn, de la evitarea utilizării telefonului mobil și a utilizării calculatorului pe timp de noapte până la umezirea pernei cu ulei de lavandă.
7. Mâncați o dietă bazată pe plante
O dietă bazată pe fructe, legume şi nuci este cea mai sănătoasă modalitate de a mânca, conform numeroaselor studii. Pe lângă faptul că este mai sănătos pentru mediu, o dietă bazată pe plante este în primul rând, sănătoasă pentru voi!
Consumarea mai multor fructe și legume, nu numai că vă reduce riscul de apariție a problemelor cardiace, dar este în general un obicei mai sănătos pentru organismul dumneavoastră!
Creșterea consumului acestor alimente reduce riscul de apariție a bolilor de inimă cu 17% recomandat fiind, de asemenea, consumul mai multor frunze verzi și alimente bogate în vitamina C.
8. Încercaţi Vitamina C
Vitamina C are o mare varietate de beneficii, jucând un rol important în vindecarea țesuturilor, producerea colagenului (o proteină a pielii) și protejarea arterelor.
Vitamina C este, de asemenea, un antioxidant, ceea ce înseamnă că reduce cantitatea de molecule de radicali liberi din organism, care afectează arterele și țesutul cardiac într-un proces numit stres oxidativ.
9. Citiți etichetele produselor alimentare
Descifrarea etichetelor poate fi dificilă. Uitaţi-vă îndeaproape la ingrediente, cantitatea de servire și cât este furnizat din valoarea zilnică recomandata pentru fiecare nutrient, înainte de emite judecăți asupra unui anumit produs alimentar.
Evitați alimentele care conțin liste de ingrediente extinse, mai ales dacă vedeți sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, zahăr sau substanțe chimice complexe.
De asemenea, limitați grăsimile saturate și sodiul și evitați în totalitate grăsimile trans, dar asigurați-vă că aveți suficientă vitamină A, vitamina C, calciu și fier pentru inima dvs.
10. Reduceți consumul de sodiu
În prezent, aportul mediu zilnic de sare este de 10,5 grame atunci când ar trebui să fie doar 5,5 grame pe zi.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recunoscut reducerea sării ca fiind o prioritate de primă importanță pentru combaterea crizei cardiace la nivel mondial.
În prezent, aportul mediu de sare este de 10,5 grame pe zi, iar scopul este reducerea la 5,5 grame pe zi, pe persoană, în întreaga lume. OMS a stabilit obiectivul de a reduce hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare și accidentele vasculare cerebrale la nivel mondial.
11. Începeți să faceţi mişcare
Excesul de greutate crește riscul de apariție a bolilor de inimă. Menținerea unei greutăți sănătoase va reduce riscul de apariție a problemelor cardiace, iar aceasta este legată de nivelul de activitate fizică.
Exerciţiile de 30 de minute pe zi pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale şi a colesterolului.
Experții recomandă două ore și jumătate de exerciții pe săptămână. Aceasta se reduce la mai puțin de 30 de minute pe zi.
Nu numai că arderea caloriilor scad colesterolul și tensiunea arterială, dar exercițiul reduce și stresul și crește fericirea – care, la rândul său, vă face inima mai sănătoasă.
12. Menținerea sănătății dintilor
Surprinzător, sănătatea dentară este direct legată de sănătatea inimii. Știm acest lucru deoarece oamenii care au deja inimi compromise, sunt în plus susceptibili la bacteriile orale.
Este important să știți că agenții patogeni dentari contribuie la formarea plăcilor în arterele dvs.
Din păcate, un studiu a constatat că majoritatea copiilor cu afecțiuni cardiace, nu a primit nici măcar educația de bază în igiena dentară. Amintiți-vă să vă păstrați gura cât mai curată posibil, periindându-vă dinții și curătându-vă gingiile. Oferiţi-le copiilor voştri informaţii despre igiena dentară.
13. Învățați să vă gestionați stresul
Când vă simțiti stresaţi, corpul dvs. simte asta. Stresul crește tensiunea arterială, colesterolul, trigliceridele și cortizolul.
Mulți factori pot duce la stres, cum ar fi condițiile de muncă proaste sau relațiile proaste – dar gestionarea este esențială pentru sănătatea inimii. Încercați să găsiți metode pentru a vă elibera de stresul în exces, cum ar fi exercițiul, scrierea într-un jurnal, vorbirea cu un prieten sau ascultarea muzicii.
14. Reducerea consumului de alcool
Consumul de alcool afectează inima în câteva moduri. Vă mărește nivelele de zahăr din sânge și tensiunea arterială, dar crește și nivelul trigliceridelor din sânge.
Excesul de alcool este cea mai mare problemă, deoarece crește riscul de accidente vasculare cerebrale, aritmie cardiacă și stop cardiac. Renunțarea la alcool sau reducerea lui pot avea un impact imens asupra inimii voastre.
15. Măncati niște usturoi
Usturoiul face mai mult decât să vă ofere o respiratie „condimentata”! Acesta poate ajuta, de fapt, la reducerea progresiei bolilor de inimă.
De mii de ani, oamenii au folosit usturoiul în mod terapeutic. Tabletele antice de lut datând din 2600 î.Hr. arată că usturoiul a fost dat olimpicilor pentru a-și spori rezistența.
Astăzi, studiile confirmă faptul că usturoiul poate reduce progresia bolilor cardiace. Ca un bonus, usturoiul are un gust uimitor și merge atât de bine în numeroase rețete.
16. Plimbaţi-vă 10 minute în fiecare zi
Șaizeci la sută dintre oameni nu se angajează în activități fizice regulate, iar 78 la sută fac mai puţine exerciţii decăt este recomandat. Trebuie să începem cumva.
Multe exerciții moderate vă pot ajuta inima fără a vă lăsa complet fără respirație. Încercați dansul, drumețiile, înotul, grădinăritul, yoga sau mersul pe jos.
Mersul pe jos timp de doar 10 minute în fiecare zi va spori starea de spirit care contribuie la sănătatea dumneavoastră.
17. Luați notă de sănătatea mintală
Multe persoane cu boli de inimă suferă și de tulburări de sănătate mintală. Inimile noastre sunt direct legate de bunăstarea noastră mentală.
Dacă suferiți de anxietate, depresie sau furie, ați putea fi mai expuși riscului de disfuncție imună, inflamație sau o eventuală boală coronariană.
Puteți preveni potențialele complicații grave ale inimii, începând prin cautarea unui consilier.
Sursa: https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/healthy-heart-tips/