Nutriția, alături de detoxifiere, presupune „cum să ne hrănim pentru a ne păstra sau a ne redobândi starea de sănătate” și de armonie în corp.
Omul modern suferă adesea datorită lipsei din alimentaţie ale unor principii nutritive cu efect vital (vitamine şi elemente minerale), dar şi datorită excesului de proteine, sare, grăsimi animale, dulciuri rafinate. Iată de ce seconstată apariţia la vârste din ce în ce mai tinere a unor probleme de sănătate precum ateroscleroza, obezitatea, diabetul zaharat, cariile frecvente şi pierderea dinţilor, impotenţa, sterilitatea, cancerele de multiple tipuri.
În dietoterapie, se obişnuieşte să se înceapă adesea cu un regim alimentar, de durată mai scurtă sau mai lungă, în funcţie de situaţie, având ca scop detoxifierea, purificarea, curăţarea organismului de deşeurile metabolice şi de toxinele acumulate ca urmare a unei hrăniri defectuoase. În etapa următoare, după ce corpul s-a purificat, trebuie consumate alimente cât mai pure şi hrănitoare, pentru refacerea şi regenerarea organismului după cura de purificare. De regulă, în această etapă se consumă alimente energizante, uşor de asimilat şi bogate în vitamine şi minerale naturale; exemple de asemenea alimente ar fi: cerealele integrale, mierea, polenul, fructele şi legumele proaspete, condimentele aromatice, leguminoasele şi seminţele oleaginoase (nuci, migdale, susan etc.)..