fbpx

9 lucruri pe care ar trebui să le cunoști despre E.coli?

Schimbă-ți obiceiurile și câștigi o sănătate mai bună! (II)
18 mai 2022
De ce să încercăm terapia în câmp electrostatic
26 septembrie 2022
Show all

1. Să înțelegem câteva informații despre E.coli

E. coli sau Escherichia coli este un tip de bacterie care trăiește în mod obișnuit în intestinele noastre și poate fi găsită în intestinul unor animale. Cele mai multe forme de E. coli sunt inofensive și chiar pot menține tractul digestiv sănătos, precum bacteriile bune din probiotice.

Dar alte tulpini ale bacteriilor pot provoca diaree sau simptome mai grave dacă consumați un aliment sau o băutură care este contaminată cu E. coli. Avem tendința de a asocia E. coli cu toxiinfecțiile alimentare, dar puteți, de asemenea, să faceți pneumonie, să aveți dificultăți de respirație sau chiar să faceți o infecție a tractului urinar. 75% până la 95% din infecțiile tractului urinar sunt cauzate de această bacterie.

2. Unele tulpini de E.coli sunt mai periculoase decât altele

Există și alte versiuni de E. coli care vă pot îmbolnăvi, deoarece aceste versiuni dezvoltă o toxină numită Shiga, care afectează mucoasa intestinului. Tulpina de E. coli care produce această toxină este uneori numită STEC, care înseamnă „Shiga toxin-producing E. coli”.

Toxinele de tip Shiga sunt produse de serotipul E.coli enterohemoragic O157: H7, sunt cauza cea mai frecventă a sindromului uremic hemolitic (anemie hemolitică microangiopatică, trombocitopenie și insuficiență renală acută). Această tulpină poate provoca crampe în zona abdominală, vărsături și diaree cu sânge. Este, de asemenea, cauza principală a insuficienței renale acute la copii și poate duce la simptome care pun viața în pericol.

Boala este o boală alimentară, asociată cu consumul de alimente contaminate neprocesate, lapte sau apă. De asemenea, bacteriile pot fi răspândite prin contact de la persoană la persoană.

3. Mâncare care poate fi contaminată cu E.coli

Carnea tocată

Puteți mânca carne măcinată care poartă E. coli, ceea ce înseamnă că aceasta carne nu a fost suficient de gătită pentru a ucide bacteriile. Când carnea este procesată sau măcinată, uneori părți din intestinele animalului (care este locul în care trăiește E. coli) pot pătrunde în carnea măcinată. Acest lucru este mai probabil să se întâmple dacă carnea provine de la mai multe animale.

Laptele nepasteurizat

Există șanse mari ca E. coli să pătrundă în lapte din ugerul vacii sau prin instrumentele de muls. De asemenea, puteți să vă îmbolnăviți consumând suc de fructe nepasteurizat (cum ar fi sucurile presate la rece) și iaurt sau brânză din lapte crud.

Fructele și Legumele

Aveti grijă cu salata romană! Puteți mânca fructe și legume proaspete care au stat în apă plină de bacterii. Acest lucru se întâmplă cel mai mult atunci când culturile și animalele împart aceeași sursă de apă.

4. Alte moduri prin care ați putea să vă infectați cu E.coli

Apă

E. coli poate proveni din apa din jurul vostru pe care ati putea-o înghiți în timp ce înoțati într-o piscină, lac sau iaz.

Alți oameni și animale

Puteți să luați E. coli de la o altă persoană care o are, de exemplu, de la un copil. Bacteriile se pot răspândi dacă curățați după o persoană infectată și nu vă spălați pe mâini înainte de a vă atinge gura. De asemenea, puteți răspândi această bacterie dacă folosiți cuțitul pentru a tăia carnea nefiartă, cum ar fi puiul care poate avea bacterii, și apoi utilizați același cuțit pentru a tăia o roșie, fără a o spăla. Acesta este motivul pentru care ar trebui să dezinfectați întotdeauna imediat cuțitele pe care le folosiți pentru carnea crudă.

5. Fiți atenți la simptome

Există câteva simptome de E. coli de care ar trebui să fiți conștienți. Aceste simptome încep de obicei de la două până la cinci zile după infecție. Acestea includ debutul brusc de crampe și dureri abdominale și apoi diaree în decurs de 24 de ore. Diareea va deveni din ce în ce mai apoasă și apoi vizibil sângeroasă. Persoanele cu această infecție vor simți, de asemenea, stări de greață și dureri de cap, deși mai puțin frecvente, oamenii ar putea avea febră și frisoane.

6. HUS (hemolytic uremic syndrome). O complicație rară, dar gravă

Aproximativ 10% dintre infecțiile cu E. coli fac sindrom hemolitic uremic sau HUS. Acest lucru se întâmplă atunci când toxinele Shiga ajung în sânge și provoacă o leziune renală, care poate duce la insuficiență renală. Unii bolnavi de HUS pot suferi, de asemenea, leziuni ale pancreasului și afectarea sistemului nervos central.

7. Cum se diagnostichează E.coli

Dacă credeți că aveți o infecție cu E. coli producătoare de toxină Shiga, puteți afla cu siguranță dacă sunteți diagnosticat de un medic sau de urgență, prin analiza de laborator a unui eșantion de scaun.

De asemenea, dacă nu aveți timpul necesar să mergeți la medic sau să vă faceți analizele, puteți să vă faceți o programare pentru o scanare la Biorezonanță. Scanarea durează aproximativ 90 minute.

8. Tratamentul pentru E.coli

Din fericire, boala de la E. coli dispare de obicei într-o săptămână și nu provoacă probleme pe termen lung. În tot acest timp, asigurați-vă că rămâneți hidratat și aveți o nutriție adecvată. Antibioticele nu sunt de fapt utilizate ca tratament pentru E. coli, deoarece nu ameliorează boala, iar unele cazuri au arătat că antibioticele pot crește riscul de HUS. Dacă aveți HUS, atunci veți fi tratat prin spitalizare, deoarece nu există nicio modalitate de a vindeca HUS direct, îngrijirea este doar pentru a atenua simptomele.

De asemenea, puteți solicita o programare la centrul nostru pentru tratarea infecției cu E.coli cu aparatul MAFG 03.01. Durează 2h.

9. Prevenirea infectării cu bacteriile E.coli

Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a preveni sau a reduce riscul de a obține E. coli. Aceasta include să vă spălați bine mâinile înainte și după ce mâncați sau mergeți la baie. O altă modalitate de a preveni această bacterie este să igienizați toate fructele și legumele sau să le curățați și să le spălați înainte de a le mânca.

De asemenea, fiți atenți la restaurantele locale cu probleme de igienă. Evitați să aveți carne crudă în contact cu alte alimente în timpul gătitului și asigurați-vă că carnea măcinată are o temperatură internă de cel puțin 70 C înainte de a o consuma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Suna acum
Adresa