fbpx

Schimbă-ți obiceiurile și câștigi o sănătate mai bună! (I)

Medicina tradițională și medicina alternativă ar trebui să conlucreze!
22 martie 2022
Schimbă-ți obiceiurile și câștigi o sănătate mai bună! (II)
18 mai 2022
Show all

Te gândești să fii mai activ? Ai încercat să reduci consumul de alimente mai puțin sănătoase? Începi să mănânci mai bine și să te miști mai mult, dar îți este greu să rămâi cu aceste schimbări?

Obiceiurile vechi mor greu! Schimbarea obiceiurilor este un proces care presupune mai multe etape. Uneori durează destul de mult, până când schimbările devin obiceiuri noi. De asemenea, s-ar putea să te confrunți cu blocaje pe drum.

Adoptarea unor obiceiuri noi, mai sănătoase, te poate proteja de probleme grave de sănătate precum obezitatea și diabetul. Noile obiceiuri, cum ar fi alimentația sănătoasă și activitatea fizică regulată, te pot ajuta, de asemenea, să iti gestionezi greutatea și să ai mai multă energie. După un timp, dacă rămâi cu aceste schimbări, ele pot deveni parte din rutina ta zilnică.

Informațiile de mai jos prezintă patru etape prin care vei trece atunci când îți vei schimba obiceiurile sau comportamentul vis a vis de sănătate. Vei găsi, de asemenea, sfaturi care te vor ajuta să îți îmbunătățești alimentația, obiceiurile de activitate fizică și sănătatea generală. Cele patru etape ale schimbării unui comportament de sănătate sunt:

  • Contemplare
  • Pregătire
  • Acțiune
  • Întreținere

Tu în care etapă a schimbării ești?

Contemplare: „Mă gândesc la asta!”

În această primă etapă, te gândești la schimbare și devii motivat pentru a începe. S-ar putea să fii în această etapă dacă:

  • te-ai gândit la schimbare dar nu ești pregătit încă să începi
  • crezi că sănătatea, nivelul de energie sau bunăstarea generală se vor îmbunătății dacă îți vei dezvolta obiceiuri noi
  • nu ești sigur cum vei reuși să depășești obstacolele care te vor impiedica să începi să te schimbi

Pregătire: „M-am hotărât să iau măsuri!”

În această etapă următoare, faci planuri și te gândești la idei specifice care vor funcționa pentru tine. În această primă etapă, te gândești la schimbare și devii motivat pentru a începe. S-ar putea să fii în această etapă dacă:

  • ai decis ca te vei schimba și ești gata să iei măsuri
  • ai stabilit niște obiective specifice pe care dorești să le îndeplinești
  • ești gata să-ți pui planul în acțiune

Acțiune: „Am început să fac schimbări!”

În această a treia etapă, acționezi conform planului tău și faci schimbările pe care ți-ai propus să le realizezi. S-ar putea să fii în această etapă dacă:

  • ai făcut schimbări care țin de alimentație, activitate fizică și alte comportamente în ultimele 6 luni sau mai mult
  • te adaptezi la felul în care te simți mâncând mai sănătos, la felul în care ești mai activ și continui să faci schimbări cu privire la felul în care te odihnești
  • încerci să depășești lucrurile care altădată te blocau

Întreținere: „Am o rutină nouă!”

În această etapă finală, te-ai obișnuit cu schimbările tale și le-ai păstrat timp de mai mult de 6 luni. S-ar putea să fii în această etapă dacă:

  • schimbările au devenit o parte integrantă a rutinei tale
  • ai găsit moduri creative prin care ai rămas fidel rutinei
  • desigur că ai mai avut căderi dar te-ai repoziționat, ai trecut cu bine de ele și ai progresat

Iar acum să luăm fiecare etapă în parte și să o înțelegem mai bine.

Contemplare: Te gândești să faci schimbări?

Saltul de la a te gândi să faci o schimbare, până la acționa, poate fi dificil și va putea să dureze destul de mult.

Ți-ar fi util să te întrebi despre avantajele (beneficiile) și despre lucrurile care îți stau în calea schimbării obiceiurilor. Cum ar fi viața mai bună dacă ai face unele schimbări?

Gândește-te la modul în care beneficiile alimentației sănătoase sau ale activității fizice regulate ar putea fi legate de sănătatea ta generală. De exemplu, să presupunem că glicemia, numită și zahărul din sânge, este puțin ridicată și aveți un părinte, un frate sau o soră care are diabet de tip 2. Aceasta înseamnă că ai putea dezvolta diabet de tip 2. S-ar putea să descoperi că este mai ușor să fii activ fizic și să mănânci sănătos, știind că poate ajuta la controlul glicemiei și te poate proteja de o boală gravă.

Ai putea afla mai multe despre beneficiile schimbării obiceiurilor alimentare și ale activitatatii fizice de la un profesionist din domeniul sănătății. Aceste cunoștințe te pot ajuta să iei măsuri.

Ai putea să îți faci liste ca în exemplul din pozele de mai jos!

pro/contra
pro/contra

Aici găsiţi partea a-2-a!

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Suna acum
Adresa