Pentru fiecare dintre noi, obiceiurile negative pot fi diferite. Puteți găsi mai jos câteva exemple:
Obiceiurile apar prin repetiție. Ele sunt o parte normală a veții și sunt utile de cele mai multe ori.
Ne trezim în fiecare dimineață, facem duș, ne pieptănăm sau ne spălăm pe dinți fără să fim conștienți de asta. Putem conduce pe trasee familiare cu un pilot automat mental, fără să ne gândim cu adevărat la direcții.
Când comportamentele devin automate, ne oferă un avantaj, deoarece creierul nu trebuie să folosească gândirea conștientă pentru a efectua activitatea. Acest fapt ne eliberează creierul pentru a-l lăsa să se conncentreze pe alte lucruri.
Obiceiurile se pot dezvolta și atunci când evenimentele pozitive sau plăcute declanșează centrii de „recompensă” ai creierului. Acest lucru poate crea rutine cu potențial dăunător, cum ar fi supraalimentarea, fumatul, abuzul de droguri sau alcool, jocurile de noroc, utilizarea computerelor și frecventarea rețelelor de social media.
Mecanismul general prin care construim ambele tipuri de obiceiuri sunt aceleași, fie că vorbim despre mâncatul în exces sau despre felul în care ne deplasăm la job în fiecare dimineață, fără să ne gândim prea mult la detalii.
Aceasta deosebire, face ca obiceiurile bazate pe plăcere să fie mult mai greu de rupt. Comportamentele plăcute vă pot determina creierul să elibereze o substanță chimică numită dopamină. Dacă faci ceva în mod repetat, iar și iar, dopamina e mereu acolo să întărească acest obicei. Iar cand încetezi să mai faci aceste lucruri, dopamina creează pofta de a le face din nou. Acest fapt explică de ce unii oameni tânjesc după droguri sau după anumite medicamente, chiar dacă acele substanțe nu îi mai fac să se simtă la fel de bine în momentul în care le consumă.
Așadar, într-un fel, anumite părți ale creierului nostru lucrează împotriva noastră atunci când încercăm să depășim obieceiurile proaste. Aceste rutine se vor cabla în creierul nostru. Centrii de recompensă ne vor face să avem poftă tocmai pentru acele lucruri la care ne este foarte greu să renunțăm.
Vestea buna este că, oamenii nu sunt doar simple creaturi mânate numai de obiceiuri. Avem mult mai multe regiuni în creier care ne pot ajuta să facem ceeea ce este mai bine pentru sănătatea noastră.
Oamenii, față de orice alte animale, sunt echipați să își schimbe și să își reorienteze comportamentul către obiective pe termen lung sau beneficii pe termen lung. Autocontrolul este ca un mușchi. Odată ce ți-ai exercitat un anumit control, el obosește.
Dupa ce a rezistat cu succes unei tentații, voința poate fi epuizată temporar, ceea ce poate să te facă să reziști mai greu data viitoare. Totuși s-au găsit dovezi, că practicarea regulată a diferitelor tipuri de autocontrol, cum ar fi – statul drept sau ținerea unui jurnal alimentar- poate întări această hotărâre.
O tehnică utilă ar fi să te vizualizezi într-o situație tentantă. Exersează mental comportamentul bun versus comportamentul rău. Dacă ești la o petrecere și vei vrea să alegi să mănânci legume în detrimentul mâncărurilor pline de grăsimi, vizualizează-te mental făcând asta. Chiar dacă nu garantează că va funcționa în totalitate, cu siguranță te va ajuta să fii cu un pas mai aproape de alegeri mai potrivite.
O modalitate de a elimina obiceiurile proaste este înlocuirea activă a rutinelor nesănătoase cu altele noi, sănătoase. Unii oameni descoperă că pot înlocui un obicei prost, chiar și dependența de droguri, cu un alt comportament, cum ar fi exercițiile. Desigur ca nu funcționează pentru toată lumea.
Dar anumite grupuri de pacienți care au antecedente de dependențe grave se pot angaja în anumite comportamente care sunt ritualice și într-un fel compulsive, cum ar fi alergarea la maraton. Aceast lucru îi ajută să stea departe de droguri.
Un alt lucru care face ca obiceiurile să fie deosebit de greu de rupt, este înlocuirea unui obicei care a fost învățat primul cu altul nou. Prin acest fapt nu se șterge comportamentul inițial. Ambele rămân în creierul tău. Dar poți lua măsuri pentru a-l consolida pe cel nou și a-l suprima pe cel original.
Obiceiurile proaste pot fi greu de schimbat dar nu este imposibil. Cereți ajutor atunci când vă este greu, fie că e vorba de un prieten, coleg, cineva din familie sau un terapeut.
surse https://newsinhealth.nih.gov/2012/01/breaking-bad-habits