fbpx

Starea de sănătate, calitatea vieții și îngijirea sănătății.

Diagnosticarea sclerozei multiple. Virusul Epstein-Barr vinovat?
27 ianuarie 2022
Cum scăpăm eficient de obiceiurile proaste? Unde găsim susținere?
3 martie 2022
Show all

Cum definim sănătatea (starea de sănătate)?

Se spune că cea mai renumită și cea mai respectată definiție a sănătății, rămâne cea consacrata de OMS și sună cam așa: ”Sănătatea e o stare totală de bunăstare fizică, mentală și socială, și nu doar lipsa bolii sau a infirmității fizice”

Remarcați că din această definiție lipsește orice mențiune privind componența spirituală. Poate că întemeietorii OMS se temeau că unele țări vor obiecta împotriva menționării sau accentuării acestei stări spirituale… 

Toată lumea știe că sănătatea fizică înseamnă absența bolii și a oricărei infirmități, în prezența energiei și a vitalității suficiente pentru îndeplinirea datoriilor zilnice și a activităților recreaționale, fără a obosi în mod deosebit.

Starea noastră de sănătate este influențată de tot ce ne înconjoară, de buna adaptabilitate la mediu, de buna relaționare interumană, de buna stare familială avută, adică de întreaga noastră raportare la mediu.

Așadar, putem să vorbim de o stare de armonie interioară atunci când vorbim de o bună stare a sănătății fizice și de bune relații cu cei din jurul nostru.

Ce ne influențează starea de sănătate?

Sănătatea și starea de bine sunt influențate de numeroși factori. Ceea ce mâncăm, starea noastră fizică și psihică, consumul unor substanțe, predispoziția genetică – ne influențează starea prezentă sau viitoare de sănătate.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, mai mult de o treime dintre decesele la nivel global pot fi atribuite unui număr restrâns de factori de risc.

Un factor de risc este o caracteristică, boală sau comportament care crește predispoziția pentru apariția unor boli sau probleme. Predispoziția este de altfel un cumul al mai multor factori de risc și prevede riscul pentru o anumită boală. Bolile complexe nu au o singură cauză, ci reprezintă interacțiunea dintre mai mulți factori de risc, fie genetici, de mediu, comportamentali etc.

Factori de risc comportamentali

Aici, desigur, se regăsesc obiceiurile negative. Acestea se referă la acțiuni pe care un individ le face voluntar. Acești factori de risc pot fi eliminați sau reduși prin modificări și schimbări ale stilului de viață sau comportamentului.

Factorii de risc comportamental vizează:

 • indicele de masă corporală;
 • greutatea;
 • nivelul de activitate fizică efectuată (sedentarismul);
 • obiceiurile alimentare: consumul de fructe și legume, consumul de cereale, carne, alimente procesate, lactate, respectarea celor trei mese ale zilei;
 • consumul de alcool;
 • fumatul (inclusiv fumatul pasiv);
 • prevalența infecțiilor cu transmitere sexuală;
 • investigații medicale și respectarea programelor naționale de vaccinare – monitorizarea tensiunii arteriale, a colesterolului, screening-uri pentru cancerul cervical, cancerul colorectal cancerul mamar, cancerul de prostată etc.);
 • respectarea regulilor de igienă: spălarea mâinilor, regulile de igienă alimentară;
 • expunerea prelungită la soare fără protecție adecvată;
 • sănătatea dentară:
 • siguranța în trafic;
 • managementul stresului;
 • igiena somnului etc.

Factori de risc fiziologici

Factorii fiziologici de risc pot servi ca predictor pentru dezvoltarea unor boli. Sunt factori de risc biologici (endogeni) ce pot fi controlați și în strânsă legătură cu factorii comportamentali. Din categoria acestora fac parte greutatea corporală excesivă, hipertensiunea, hipercolesterolemia, glicemia crescută, parametri biochimici, fiziologici etc. Pot fi influențați de o combinație de genetică, stil de viață etc.

Factori de risc psihosociali

Factorii psihosociali includ relațiile și satisfacția de la locul de muncă, apartenența la o comunitate, calitatea relațiilor, stresul, suportul psihologic, relațiile cu cei din jur, managementul timpului etc.

Factori de risc demografici, de mediu și genetici

La factorii demografici reamintim caracteristicile socioeconomice ale populației exprimate statistic, ce includ vârsta, genul, nivelul de educație, nivelul de venit, statusul marital, ocupația, religia etc. La factorii de mediu reamintim poluarea aerului, poluarea apei si radiatiile.

Copiii, părinții și bunicii prezintă similarităti în ceea ce privește unele probleme de sănătate. Dacă o anumită afecțiune se transmite în familie, pot exista factori înrădăcinați care cresc riscul. Acești factori sunt transmiși în familie prin intermediul genelor. Multe boli reflectă interacțiunea dintre genele individuale și factorii de mediu. 

Ce înțelegem prin calitatea vieții

Prin calitatea vieții – în sensul definiției OMS se înțelege percepția indivizilor asupra situaților lor sociale, în contextul sistemelor de valori culturale în care trăiesc și în dependență de propriile necesități, standarde și aspirații.

În medicină prin calitatea vieții se înțelege bunăstarea fizică, psihică și socială, precum și capacitatea pacientlor de a-și îndeplini sarcinile obișnuite, în existența lor cotidiană.

În Enciclopedia Britanică calitatea vieții este definită ca fiind „măsura în care o persoană este sănătoasă, se simte comfortabil și este capabilă de a participa sau a se bucura de evenimentele vietii”.

Termenul Calitatea vieții este în mod inerent ambiguu, deoarece se poate referi atât la experiența pe care o are o persoană asupra vieții sale cât și asupra condițiilor de viață în care se află. De aceea, calitatea vieții este foarte subiectivă. În timp ce o persoană poate defini calitatea vieții conform cu sănătatea sau satisfacția de a trăi, altă persoană o poate defini în termeni de capabilități (de exemplu, de a avea capacitatea de a trăi o viață bună în termenii bunăstării emoționale și fizice).

Cum putem avea grijă de sănătatea noastră?

Îngrijirea sănătății este știința sau practica dirijată pentru diagnosticul, tratamentul și prevenția bolilor.

Fie ca aveți nevoie de un diagnostic, de un tratament alternativ sau doar de o părere, puteți apela cu încredere la serviciile centrului nostru de terapii alternative.

Vă putem oferi o serie de servicii care să vă ajute să redobândiți și să vă mențieți starea de sănătate.

Centrul nostru este deschis de luni până vineri în intervalul 9:00-19:00, iar pentru programări și informații vă rugăm să ne contactați telefonic în intervalul 9:00-13:00. Numărul de telefon la care ne puteți suna este: 0722889924.

surse https://www.tion.ro/nutritie/sanatatea-cum-am-putea-noi-defini-starea-de-sanatate-220656/

surse https://www.romedic.ro/factorii-de-risc-pentru-sanatate-0P35314

surse wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Suna acum
Adresa