Cei mai mulți dintre oameni cred că depresia clinică se naște dintr-o durere emoțională, cum ar fi tristețea severă și/sau mânia suprimată. Aceste simptome descriu într-adevăr un anumit tip de depresie, dar această condiție este foarte complexă, putând avea cauze diferite. Unele sunt de natură emoțională (ex: o pierdere traumatică), iar altele pot fi în întregime fizice (ex: intoxicația cu metale grele sau virusul Epstein-Barr).
Motivul cel mai evident al depresiei, este o lovitură emoționala severă, sau o serie de astfel de lovituri.
De regulă, acestea implică o pierdere a unei persoane dragi. La fel de bine poate fi vorba de pierderea încrederii, a siguranței și a identității. Unele persoane își pot pierde pur și simplu scopul în viața. Vedem adesea oameni care și-au pierdut credința sau libertatea.
Fiecare persoană reacționează diferit la astfel de situații. Ceea ce contează este efectul unei pierderi asupra fiecăruia dintre noi. Dacă aceasta se manifestă printr-o durere emoțională intensă, cu un sentiment de neputință și/sau lipsă de speranță, acestea pot fi suficiente pentru a vă declanșa o depresie severă.
Ceea ce nu știu comunitățile medicale, este faptul că aceste emoții traumatice pot crea micro-atacuri cerebrale care produc leziuni la nivelul țesuturilor creierului. Desigur că, la o scară mult mai mică decât acelea cauzate de un atac cerebral ischemic convențional.
Aceste micro-atacuri cerebrale sunt atât de mici încât nu apar pe RMN-uri, radiografii sau alte tehnologii imagistice în uz la ora actuală. Cu toate acestea, ele pot cauza numeroase probleme, declansând chiar și simptomele depresiei clinice. Din fericire, aceste leziuni se vindecă în timp.
Un șoc emoțional major poate genera un scurt-circuit electric în creier. Această sarcină electrică poate fi atât de intensă încât poate face efectiv să ‘’sară anumite rezistențe” ale creierului. Astfel se blochează anumite părți din acesta. Blocarea reprezinta de fapt, un mecanism de siguranță special conceput pentru a vă proteja sufletul și creierul.
Indiferent că este vorba despre o infidelitate, de o concediere sau de faptul că poate v-ați găsit parbrizul spart la mașina, orice experiență alarmantă poate declanșa un impuls electric în centri emoționali ai creierului, similar unui val care se sparge de țărm.
Depresia poate apărea atunci când, o serie de evenimente derulate în timp activează prea frecvent acest mecanism, perturbându-l și făcându-l să funcționeze haotic.
O altă cauză majoră a depresiei este stresul sever și susținut. Deși toți oamenii simt din când în când o presiune (care face parte integrantă din viață), stresul intens și prelungit poate crea un efect de epuizare care poate duce la depresie.
Depresia poate avea inclusiv cauze pur fizice, de exemplu disfuncția glandelor suprarenale. Chiar dacă nu ați simțit niciodată emoții foarte intense, creierul poate avea de suferit din cauza fluxului de adrenalină dacă glandele suprarenale funcționează incorect, fapt care conduce la aceeași epuizare, implicit la depresie.
O altă cauză a depresiei este virusul Epstein-Barr, care se infiltrează în nervi și continuă să-i inflameze. În plus, el secretă o otravă (neurotoxină) care inflamează și mai tare nervii și celulele creierului, perturbând astfel semnalele către și dinspre acesta, fapt care poate conduce la depresie.
Un alt tip de depresie este cel provocat de acumularea de metale grele toxice, îndeosebi mercur, aluminiu și cupru. Aceste metale se instalează mai devreme sau mai târziu într-o zonă a creierului din vecinătatea talamusului și a glandei pineale, a celei pituitare si a hipotalamusului.
Dacă un mediu acid este asociat cu o dietă bogată în proteine și în grăsimi, metalele încep să se oxideze, dând naștere unor substanțe chimice otrăvitoare care contaminează celulele creierului și reduce activitatea impulsurilor electrice.
Această perturbare în această zonă particulară a creierului poate duce la depresie. Procesul de oxidare nu este neaparat continuu, iar episoadele depresive pot fi sporadice, fără a avea aparent vreo justificare.
Toxinele nemetalice pot crea la rândul lor mari probleme neuronilor și neurotransmițătorilor, perturbând grav buna funcționare a creierului. Acestea sunt: aditivii alimentari, formaldehida, pesticidele, ierbicidele și solvenții chimici.
Oamenii care au foarte mult mercur și alte metale grele în creier au nevoie de mai mulți electroliți pentru a contracara aceste obstacole.
Când nivelul de electroliți din sângele dumneavoastră este redus, acest lucru poate perturba grav activitatea electrică din creier, declansând o depresie.
Sursă text: Cartea Medium medical-Anthony William