Medicina ayurvedică, este considerată esența tradiției terapeutice thailandeze. Desigur că este combinată cu învățăturile și practicile budiste, precum yoga (care este transpusă în partea de stretching-uri din masajul thai).
Există diferite stiluri de masaj practicate de populatia thailandeză, în funcție de zona sau de școala pe care o reprezintă, dar se disting două ramuri principale: masajul thai regal și cel tradițional.
Când ne referim la masajul thailandez, vorbim despre masajul thai regal care cuprinde și tehnici de masaj thai tradițional.
Este un tip de masaj mai dinamic, care implică atât terapeutul, cât și beneficiarul masajului. Acesta este însă, bazat pe mișcări lente și relaxante ce au efecte imediate asupra fizicului și psihicului.
Tehnicile de bază folosite în masajul thailandez sunt presopunctura și stretching-ul de tip yoga, la care se pot adăuga tehnici complementare (precum Tok Sen).
În esență, masajul thai are la baza teoria celor 10 meridiane energetice principale, denumite Sen Sib-uri. Acestea sunt canalele prin care circulă energia, formând o rețea prin întregul corp (peste 70.000 în total).
Atunci când unul sau mai multe dintre aceste canale sunt blocate sau deteriorate, energia nu va mai putea circula liber prin corp, iar efectele negative se vor resimti asupra stării de sănătate.
Presopunctura se aplică folosind degetele, pumnii, coatele, antebrațele, genunchii sau tălpile, pe liniile energetice și în anumite puncte, pentru a stimula circulația energiei prin meridiane, în scopul vindecării.
Pozițiile de stretching pun în mișcare corpul beneficiarului, având efect de relaxare instantanee și detensionare a mușchilor și articulațiilor. Terapeutul ghidează lent și cu prudență corpul clientului în pozițiile de streching, explorând capacitatea de flexibilitate fizică și mentală a acestuia.
Alături de cele două tehnici de bază, mai există și alte câteva tehnici secundare, ce folosesc instrumente care completează masajul terapeutic, cum ar fi: ciocănelul și cuiul de lemn (în masajul Tok Sen), bețigașul din lemn (reflexologia piciorului în stil thai), compresa caldă cu plante medicinale (Herbal ball), ce adaugă la masaj și beneficiile fitoterapiei.
În esență, presiunea directă este considerată o terapie de tip Yin, iar percuția/tapotarea din Tok Sen o intervenție de tip Yang.
Masajul tradițional thailandez este un sistem terapeutic cu numeroase beneficii atât la nivel corporal, cât și psihic:
Refacerea sau deblocarea meridianelor va permite restabilirea fluxului energetic firesc în tot corpul, iar beneficiile se vor resimți pe termen scurt, mediu și lung.
La noi, în partea occidentală a lumii, masajul thai este perceput strict ca un masaj terapeutic asemănător kinetoterapiei sau osteopatiei (datorită tehnicilor manuale folosite în manipularea corpului).
Masajul thailandez reprezintă mult mai mult de atât, iar în Thailanda este considerat ca fiind o formă de terapie energetică, similară bioenergiei magnetice.