Îmbrăţişări, sărutări și conversații afectuoase. Acestea sunt ingrediente cheie ale relațiilor noastre strânse. Oamenii de știință descoperă că legăturile noastre cu alții pot avea efecte puternice asupra sănătății noastre. Fie că e vorba de parteneri romantici, familii, prieteni, vecini sau alții, conexiunile sociale pot influența biologia și bunăstarea noastră.
Cercetările pe scară largă sugerează că legăturile sociale puternice sunt legate de o viață mai lungă. În contrast, singuratatea și izolarea socială sunt legate de sănătatea mai slabă, depresia și riscul crescut de deces prematur.
Studiile au constatat că o varietate de relații sociale poate ajuta la reducerea stresului și a riscurilor legate de inimă. Astfel de conexiuni ar putea îmbunătăți capacitatea dvs. de a lupta împotriva germenilor sau de a vă oferi o viziune mai pozitivă asupra vieții. Contactul fizic – de la mână până la sex – poate declanșa eliberarea hormonilor și a substanțelor chimice din creier care nu numai că ne fac să ne simțim minunați, ci și că avem și alte beneficii biologice.
Căsătoria este una dintre cele mai studiate obligațiuni sociale. „Pentru mulți oameni, căsătoria este cea mai importantă relație dintre ei. Iar dovezile sunt foarte puternice, că mariajul este în general bun pentru sănătate „, spune dr. Janice Kiecolt-Glaser, expert în sănătate și relații la Universitatea de Stat din Ohio. Dar dacă o relaţie nu merge bine, aceasta ar putea avea consecinţe semnificative legate de sănătate.
Cuplurile căsătorite tind să trăiască mai mult și să aibă o sănătate mai bună a inimii decât cuplurile necăsătorite. Studiile au constatat că, atunci când un soț își îmbunătățește comportamentele sale cu privire la sănătate – cum ar fi de exemplu, băutul sau fumatul mai puțin, sau obținerea unui vaccin împotriva gripei – celălalt soț va face probabil și el acest lucru.
Atunci când căsătoriile sunt pline de conflicte, totuși, astfel de beneficii pentru sănătate se pot micșora. În studiile finanțate de NIH, Kiecolt-Glaser și colegii ei au descoperit că modul în care cuplurile se comportă în timpul conflictului poate afecta vindecarea rănilor și nivelurile sanguine ale hormonilor de stres. Într-un studiu cu mai mult de 40 de cupluri căsătorite, cercetătorii au măsurat modificările aduse chimiei corporale pe o perioadă de 24 de ore, atât înainte cât și după ce au discutat despre un conflict. Temele problemelor au inclus banii, relaţiile cu rudele și comunicarea.
„Am constatat că a fost importantă calitatea discuției”, spune Kiecolt-Glaser. Cuplurile care au fost mai degrabă ostile unul față de celălalt, au prezentat schimbări negative mult mai mari, incluzând crampoane mari în hormoni de stres și inflamaţii ale moleculelor.” În căsătoriile funcționate, cuplurile au reuşit să recunoască faptul că nu trebuie să fie de acord mereu sau să găsească umor în această situație, dar nu devin sarcastici şi nici nu-şi dau ochii peste cap când celălalt vorbește”, spune Kiecolt-Glaser. Într-un studiu înrudit, rănile s-au vindecat substanțial mai încet la cuplurile care erau mai îngrijoraţi unul față de celălalt decât cei care erau mai blânzi și mai calmi în timpul discuțiilor dificile.
Calitatea unei căsătorii, indiferent că este susținută sau ostilă, poate fi deosebit de importantă pentru sănătatea cuplurilor mai în vârstă. Dr. Hui Liu de la Universitatea de Stat din Michigan a studiat datele despre sănătatea și sexualitatea a peste 2.200 de persoane în vârstă, cu vârste între 57 și 85 de ani. Calitatea bună a căsătoriei, a constatat ea, este legată de riscul redus de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, la risc crescut, în special la femei. „Asocierea dintre calitatea căsătoriei și sănătatea inimii devine tot mai puternică la vârste mai înaintate”, spune Liu.
Într-o analiză recentă, Liu și colaboratorii au descoperit că femeile mai în vârstă care au raportat că au o viață sexuală satisfăcătoare au prezentat un risc redus de tensiune arterială crescută după 5 ani. Dar, cercetătorii au descoperit că unii barbati mai in varsta, cu varsta cuprinsa intre 57 si 85 de ani, au prezentat un risc crescut de aparitie a unor probleme legate de inima dupa 5 ani, daca au raportat ca au avut sex frecvent (cel putin o data pe saptamana) sau extrem de placut. Motivele acestor riscuri crescute nu sunt clare și sunt încă în studiu.
Și alte tipuri de relații sunt importante. Acestea pot include prieteni, familie, vecini, colegi, diverse cluburi și grupuri religioase. Studiile au constatat că persoanele care au tipuri de legături sociale mai mari și mai diverse tind să trăiască mai mult. De asemenea, ele tind să aibă o sănătate fizică și mentală mai bună decât persoanele cu mai puține astfel de relații. Sprijinul social poate fi în mod special protector în momente dificile.
Persoanele care au niveluri ridicate de conflict și niveluri scăzute de sprijin social sunt mult mai susceptibile de a se îmbolnăvi atunci când sunt expuse la un virus. Dar cei cu un nivel ridicat de conflict și un nivel ridicat de susținere socială par a fi protejați. „În plus, îmbrățișarea părea să protejeze împotriva stresului. Persoanele care au raportat că au parte de îmbrățișări frecvente au fost mai puțin probabile să dezvolte o infecție după expunerea vială.
Legăturile sociale pot avea efecte mixte asupra sănătății noastre. Dar, în ansamblu, cercetările sugerează că beneficiile interacțiunii cu ceilalți pot depăși orice risc. „Este în general sănătos ca oamenii să încerce să aparțină unor grupuri diferite, să se angajeze voluntar în diferite moduri și să se implice la o biserică sau să se implice în vecinătatea lor„, spune Cohen. „Implicarea cu alte persoane în diferite situații poate avea un efect puternic, foarte pozitiv asupra sănătății”.
Sursa https://newsinhealth.nih.gov/2017/02/do-social-ties-affect-our-health