Nu ştiu cum aţi început anul 2018, ce ştiu sigur e că, mulţi dintre cei pe care îi cunosc se plâng de lipsa somnului sau îmi spun că se trezesc de câteva ori în timpul nopţii.
Cercetătorii de la Universitatea Baylor (Texas), ne propun o listă cu lucruri pe care să le scriem înainte de culcare, în fiecare seară.
Sună simplu, dar există dovezi că ar putea funcționa. Potrivit unui mic studiu publicat în numărul din ianuarie, participanții care şi-au îngăduit 5 minute pentru a scrie o listă de sarcini înainte de culcare au adormit mai repede decât participanții care au scris despre sarcinile pe care le-au încheiat deja. Cheia, în opinia cercetătorilor, este aceea de a „descărca” mental responsabilitățile înainte de culcare, eliberând teoretic mintea pentru un somn bun. „Trăim într-o cultură non-stop, în care listele noastre de lucru par să crească în mod constant și ne fac să ne îngrijorăm de sarcinile neterminate înainte de culcare„, a declarat Michael Scullin, director al Laboratorului de Neuroștiințe și Cogniție al Baylor. .”Majoritatea oamenilor trec listele lor de sarcini doar prin capul lor și am vrut să cercetăm dacă actul de a le scrie poate să contracareze cu dificultățile legate de adormire pe timp de noapte.”
Pentru a testa această ipoteză, cercetătorii au invitat 57 de bărbați și femei cu vârste între 18 și 30 de ani să petreacă o săptămână de noapte într-o clinică controlată. Regulile au fost simple: luminile se sting la ora 10:30, iar temele sau alte ocupaţii de distragere a atenției au fost permise.
Cu cinci minute înainte de culcare, fiecare participant a fost instruit să efectueze un scurt exercițiu de scriere. Jumătate dintre participanți au scris despre tot ce trebuie să-și amintească în zilele următoare, în timp ce cealaltă jumătate scria despre sarcinile pe care le-au încheiat în zilele anterioare. După efectuarea exercițiului, participanții au intrat în pat. Cercetătorii au măsurat activitatea creierului fiecărui participant peste noapte, folosind o tehnică numită polisomnografie, care înregistrează mişcările ochilor, activitatea musculară şi alte schimbări biologice.
Cercetătorii au descoperit că participanţii care au scris lista TO DO au avut o medie de 9 minute în avans faţă de cei care au scris despre sarcinile deja îndeplinite.
În timp ce 9 minute nu pot părea a fi un extra timp colosal, este comparabil cu îmbunătățirea observată în studiile clinice pentru unele medicamente de somn. De asemenea, s-a constatat că un scurt somn de 10 minute a îmbunătățit suficient funcția cognitivă și energia participanţilor.
Autorii au recunoscut că noul studiu ar putea fi îmbunătățit printr-o dimensiune mai mare a eșantionului și mai multe date, care să ia în considerare personalitatea și tendința fiecărui participant pentru anxietate. Totuși, concluziile lucrării sunt în concordanță cu alte cercetări publicate privind puterea terapeutică de a ține un jurnal. au observat că scrierea expresivă – scris despre emoții și stres timp de 20 de minute pe zi – a fost legată de funcția imună stimulată la pacienții cu boli cum ar fi astmul, artrita și HIV / SIDA. Alții au trasat o linie în jurnal, între momente de stres sau dificultăți emoționale și ameliorarea stresului.
Voi aţi încercat varianta aceasta?