Imunitatea este cuvântul magic al sezonului. Când temperaturile scad, iar ferestrele și ușile rămân închise, virușii pot prospera în interior; în cazul în care sistemul imunitar nu este unul puternic, probabil veți avea de suferit. Asta înseamă mai puțină energie, posibilitatea complicațiilor de sănătate și o stare neplăcută prelungită. De aceea este esențial să înlăturați amenințarea foarte reală a răcelii, a gripei și a al germeni de iarnă înfricoșători care se ascund la fiecare ușă, în fiecare baie publică, etc.
- Dacă sunteți de acord cu vaccinările, făceți-vă un vaccin împotriva gripei, care reduce riscul de îmbolnăvire cu până la 60%.
- Ar fi bine să aveți pixuri personale (cât de multe). Gripa poate fi transmisă cu ușurință prin contactul direct cu mâna și ar fi bine să evitați contactul cu obiectele publice.
- Cumpărați dezinfectant de mână. Ar putea să reducă riscul de infectare cu până la 60%. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când se utilizează corect gelul, când puneți suficient de mult gel în palme, mâinile se simt umede timp de 10,15 secunde după frecare, iar prin asta se elimină germenii.
- Alăturați-vă unui club. Știți că prietenia contracarează efectele nocive ale hormonilor de stres?
- Exprimați-vă. Un argument constructiv cu soțul/soția poate crește imunitatea, spun cercetătorii UCLA. Au cerut unor 41 de cupluri fericite să discute o problemă din căsnicia lor timp de 15 minute. Ei au detectat valori crescute ale tensiunii arteriale, a ritmului cardiac, și a celulelor albe din sânge legate de imunitate, toate acestea fiind similare cu beneficiile observate la exercițiile moderate. Însă trebuie să jucați frumos: cuplurile care folosesc frecvent sarcasmul și insultele au mai puține celule care distrug virușii, au niveluri mai ridicate de hormoni de stres și au nevoie de până la 40% mai mult pentru a se recupera de leziuni decât cei care reușesc să rămână pozitivi și afectuoși în timpul disputelor lor.
- Stabiliți-vă obiective. Situațiile dificile pot funcționa in avantajul dvs. „Când ne confruntăm cu adversității, devenim hiperalerți, iar corpul nostru se protejează împotriva dușmanilor – fie că este un prădător sau un virus”. Deci chiar dacă stresul nerezolvat vă poate face să vă îmbolnăviți prin suprimarea imunității, creșterea tensiunii arteriale și creșterea riscului de apariție a bolilor de inimă, creșterile și coborâșurile vieții de zi cu zi. Cea mai bună prescripție este să vă stabiliți obiectivele pe o țintă accesibilă. De exemplu, la începutul fiecărei săptămâni, oferiți-vă cel puțin o provocare la locul de muncă pe care va trebui să o realizați până vineri.
- Faceți-vă o programare la masaj. Masajul terapeutic îmbunătățește funcția imunitară și crește nivelul de energie.
- Luați un complex de multivitamine. Căutați unul cu 100% din valorile zilnice recomandate pentru vitaminele A, B6, B12, C și D și mineralele crom, cupru, acid folic, seleniu, calciu și zinc. Luați acest complex în timpul unei mese care are puțină grăsime pentru a putea absorbi nutrienții mai bine; un pahar de apă va ajuta pastilă să se dizolve.
- Astragal. Această rădăcină chinezească se găsește sub formă de pastile la magazinele de produse naturiste, și are un istoric lung în creșterea imunității. Cercetările sugerează că stimulează măduva osoasă pentru a produce mai multe celule albe în sânge, care luptă împotriva bolilor, care la rândul lor produc anticorpi și interferon, o proteină antivirală.
- Mișcați-vă mai mult. Cercetătorii din cadrul Universității din Carolina de Sud au descoperit că bărbații care au avut 3 ore pe zi de activitate moderată (echivalentul mersului pe jos, scărilor de alpinism sau jocului de tenis) au fost cu 35% mai puțin probabil să prindă o răceală, comparativ cu cei care au făcut doar 1 oră. Veștile bune? Este posibil să nu fi nevoie să respirați din greu în fiecare zi: cercetătorii UCLA au descoperit că tai chi, arta chineză de mișcări lente, meditație și respirație, scade eliberarea catecolaminei, un neurotransmițător care atenuează sistemul imunitar; într-un studiu, 3 sesiuni pe săptămână timp de 4 luni au îmbunătățit funcția celulelor imune cu 45% la adulții cu zona zoster.
- Spalați-vă pe mâini, cât de des! Cercetătorii de la Centrul de Cercetare pentru Sănătatea Navală din San Diego au observat o scădere a bolilor respiratorii de 45% față de anul precedent printre 45.000 de recruți care au fost instruiți să își spele mâinile de cel puțin 5 ori pe zi (au fost instalate dozatoare de săpun și studenții lectură lunară cu privire la importanța spălării mâinilor).
Rezultatele similare ar fi probabil în școli, case și locuri de muncă unde se adoptă spălarea manuală a mâinilor, spune William Schaffner, MD, președinte al departamentului de medicină preventivă la Universitatea Vanderbilt. „Nu vorbesc chiar înainte de cină”, adaugă el. „Avem o regulă în casa mea: de fiecare data cand intri pe ușă, îți pui haina in cuier și mergi la chiuvetă pentru a-ți spăla mâinile”. O astfel de frecvență poate să nu fie necesară pentru toate familiile, dar experții sunt de acord că spălarea ușoară a mâinilor cu săpun și apă este o modalitate ușoară și eficientă de a rămâne sănătos pe tot parcursul anului.
- Dormiți suficient. Obținerea unui somn suficient este cel mai important lucru pe care îl puteți face în acest sezon, deoarece orice alte măsuri de precauție pe care le luați împotriva frigului sau a gripei – alimentele potrivite, suplimentele, chiar vaccinările – nu vor oferi aceeași protecție dacă corpul dvs. este prea obosit să le utilizeze în mod corespunzător. Cercetătorii de la Universitatea Chicago au descoperit că bărbații care dormiseră doar 4 ore pe noapte timp de o săptămână au produs doar jumătate din cantitatea de anticorpi anti-gripă din sângele lor (începând cu o lovitură de gripă), comparativ cu cei care dormiseră 7 1/2 la 8 1/2 ore.
- Fiţi pe fază. Dacă un focar viral afectează comunitatea dvs., spune Schaffner, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să evitați mulțimile. „Când citiți despre aceasta în ziar sau când vedeți la știri, este timpul să închiriați un film și să îl urmăriți acasă, în loc să ieșiți la teatru”.
- Luați zinc. La primul semn al simptomelor, zincul poate ajuta la prevenirea sau reducerea duratei unei raceli; de asemenea, ajută la utilizarea la scurt timp după expunerea posibilă la virus (o călătorie cu avionul sau o vizită la un prieten bolnav). Schachter o folosește chiar înainte de a zbura, deoarece zincul are rezultate pozitive în mod constant. Luat sub formă de pastilă, zincul eliberează ioni care împiedică maturarea și atașarea căilor respiratorii a virusului comun rece. (Alegeți gluconat de zinc sau acetat de zinc fără agenți de aromatizare, cum ar fi acizii citrici și tartrici – par să le împiedice puterile preventive. Luați-o doar o dată sau de două ori pe zi timp de o săptămână.
Sursa https://www.prevention.com/health/winter-health-guide/slide/15