De multe ori așteptăm cu nerăbdare să mergem la un masaj. Poate că ne relaxează, poate ne energizează. Poate ne ajută la ameliorarea tensiunilor spatelui. Dar orice ar fi, știm că ne place! Dar masajul are mai multe beneficii decât probabil vă dați seama.
Masajul regulat menține corpul la un nivel optim, vă menține bine din punct de vedere fizic cât și emoțional.
Iată 8 beneficii interesante pe care masajul vi-l poate oferi:
- Combaterea simptomelor fibromialgiei. Fibromialgia este o afecțiune cronică caracterizată prin dureri musculare, oboseală și sensibilitate. Simptomele pot fi aduse sau exacerbate de stres și de lipsa somnului. Masajele frecvente ajută la ameliorarea stresului, precum atenuarea durerii musculare, a disconfortului și a spasmele, în cazul pacienților care suferă de fibromialgie. De fapt, este unul dintre cele mai eficiente tratamente complementare.
- Eficientizarea efectelor chirurgicale. Reabilitarea postoperatorie este una dintre cele mai importante aspecte ale unei proceduri. Masajul vă poate pune înapoi pe picioare, mărind circulația, relaxând mușchii și îmbunătățind mișcarea și flexibilitatea articulațiilor. Se regenerează țesuturile și ajută la reducerea aderențelor post-chirurgicale.
- Îmbunătățirea stării de spirit. Nu este niciun secret că masajul vă poate relaxa, dar vă poate face să vă simțiți bine mental. Ați știut că vă poate ajuta la tratarea anxietății și a depresiei? Masajul este capabil să reducă nivelul de cortizol din corp, un hormon de stres, cu până la 53%. Masajul, de asemenea, pare să mărească serotonina (hormonul fericirii) și dopamina (hormon care produce plăcere).
- Ameliorează durerile de cap. Adesea, migrenele sunt declanșate sau exacerbate de stres și de lipsa somnului. Pacienții care sufereau de dureri de cap și au beneficiat de masaje au avut un somn mai bun și mai puține migrene decât cei care nu au făcut. Efectele au durat chiar până la 3 săptămâni după terminarea tratamentului.
- Reducerea tensiunii arteriale. Foarte mulți oameni suferă de hipertensiune arterială, care poate duce la accidente vasculare cerebrale sau la atacuri de cord. Un studiu efectuat pentru revista ‘Biological Research for Nursing’ a constatat că persoanelor care au avut cel puțin 3 masaje de spate pe săptămână, li s-a redus tensiunea arterială, mai mult decât celor care doar s-au relaxat în acest timp.
- Creșterea flexibilității. Indiferent că sunteți un sportiv avid care pune în permanență stres pe genunchi sau doar un adult în vârstă care și-a pierdut flexibilitatea, masajul vă poate ajuta să vă mențineți flexibilitatea și amploarea mișcării prin lucrul cu mușchii, țesutul conjunctiv, tendoanele și ligamentele, stimulând producerea și păstrarea lubrifianților naturali între fibrele țesutului conjunctiv.
- Durerea de spate. În timp ce durerea de spate este una dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii apelează la masaj, mulți nu știu cât de util este un tratament. Un studiu în analizele de medicină internă a constatat că terapia cu masaj a fost mai eficientă in ameliorarea durerilor de spate decât alte terapii, cum ar fi acupunctura și modificările coloanei vertebrale. Poate reduce utilizarea analgezicelor cu până la 36%.
- Curbarea Tunelului Carpian. Tunelul carpian este o afecțiune care cauzează durere, amorțeală și furnicături la nivelul mâinii și a brațului. Situația apare atunci când unul dintre nervii majori ai mâinii – nervul median – este comprimat la nivelul încheieturii mâinii. De asemenea, poate duce la dificultăți în formarea pumnului sau la prindere de obiecte mici. Pacienții care au primit masaj regulat au avut mai puțină durere, li s-au redus simptomele și și-au îmbunătățit rezistența la aderență.
Când ați beneficiat ultima data de un masaj terapeutic?
Sursa: https://www.massageenvy.com/me-magazine/head-to-toe/