Acestea sunt două cuvinte mici care vă pot afecta ziua în modul cel mai uimitor. Cât de des le folosiți? Ele sunt cuvinte comune, simple – nu fanteziste sau sofisticate – dar câtă putere au! Ele pot opri un conflict, pot construi alianțe în moduri neașteptate și pot aduce imediat un zâmbet. Ați învățat aceste cuvinte de la începutul vieții, dar probabil nu le spuneți suficient de mult.
Îți mulțumesc
Un „îți multumesc” poate fi dezarmant.
Nu cu mult timp în urmă eram într-o întâlnire virtuală în care șeful meu și cu mine trebuia să îi explicăm unui coleg că rolul său se va schimba. Schimbarea poate fi dificilă, dar pentru acest lider, această știre părea dramatică, a fost pur și simplu uluit. Nu a primit vestea prea bine. Atunci șeful meu a făcut un lucru incredibil de bun. Mai degrabă decât să-și apere imediat poziția sau să explice motivul acestei decizii, l-a lăsat să își spună părerea. Când s-a oprit, i-a spus: Mulțumesc. Vă mulțumim că ați avut suficientă încredere în noi pentru a fi sincer cu ceea ce simțiți. Era pregătit pentru o luptă dar acele cuvinte de recunoștință l-au dezarmat complet.
Acel ‘mulțumesc’ a transformat întâlnirea, dintr-o situație drenantă, stresantă și ne productivă într-o conversație bazată pe fapte. În cele din urmă a creat un parteneriat mai puternic între noi trei. Acum știm că putem să ne apropiem și să nu ne simțim judecați atunci când acele momente emoționale scot ce e mai bun din noi. ‘Mulțumesc’ a întărit faptul că onestitatea a fost apreciată și că nu va avea un impact negativ asupra relației și oportunităților pe termen lung.
Un ‘multumesc’ aduce empatie
Recent am fost la cumpărături și aveam nevoie să aleg un cadou. Vânzătorul a fost mai mult decât încântat să mă ajute. Pe urmă i-am mulțumit pentru ajutorul oferit. Mă așteptam la politicos „ești binevenit” sau „cu plăcere” dar m-a surprins spunându-mi „Îți mulțumesc pentru că mi-ai mulțumit”. Cât de des ați auzit asta?
El mi-a explicat cu umilință cum clienții sunt frecvent nepoliticoși și adesea sunt nerăbdători sau chiar plini de desconsiderare.
M-a făcut să mă gândesc: ‘Spune mulțumesc, amintește-ți să spui asta mai des’. Puteți avea un impact cu aceste cuvinte oferite unui străin.
Știu că avem tendința de a trăi într-un balon. Dar mergeți mai departe și încercați să ‘mulțumiți’. Veți putea construi o legătură mai puternică sau veți face ziua mai frumoasă cuiva sau chiar pe a voastră.
Spunând ‘Mulțumesc’ și oferind recunoștință nu sunt la îndemână pentru toată lumea. Motivele ar putea fi următoarele :
Spunând MULȚUMESC, ar trebui să fie o formă naturală, pozitivă, de bun simț, de interacțiune pentru a ne arăta recunoștința noastră pentru orice acțiune cu care am putea fi mulțumiți sau pentru orice serviciu pe care nu-l acordăm.
Vă mulțumim că ne sunteți alături!
Surse: https://relate.zendesk.com/articles/remember-to-say-thank-you/
https://www.linkedin.com/pulse/why-do-some-people-find-so-difficult-say-thank-you-elaine
Credit foto: <a href=”http://www.freepik.com”>Designed by Freepik</a>