Uleiurile esențiale au cunoscut o creștere uriașă în ultimii ani – au motive întemeiate cu beneficiile lor darnice pentru tratarea unei game largi de afecțiuni. Chiar dacă multă lume a auzit de ele, nu este poate, suficientă informație în legătură cu proprietățile și utilizarea lor.
Am adunat câteva fapte, cu care poate unii dintre voi nu sunteți încă familiarizați.
- Uleiurile esențiale sunt produse natural, ceea ce înseamnă că nu pot fi brevetate. Există o șansă bună ca la un moment dat să vă întrebați de ce uleiurile esențiale nu sunt folosite mai des. La urma urmei, acestea au o gamă largă de beneficii și nu au efecte secundare atunci când sunt folosite în mod corespunzător – spre deosebire de produsele farmaceutice, care de multe ori au o listă lungă de efecte secundare destul de înspăimântătoare. Uleiurile esențiale nu pot fi brevetate iar companiile farmaceutice nu vor pierde timpul și banii să le studieze.
- A nu se confunda uleiurile esențiale cu uleiurile parfumate. Mulți oameni au impresia că uleiurile esențiale și uleiurile de parfum sunt unul și același lucru. Unul dintre cele mai bune indicii pentru un ulei care este sintetic, mai degrabă decât natural, este acela că folosește cuvântul parfum (parfume/fragrance). Nu vă lăsați păcăliți de termenul ‘parfum natural‘. ‘Natural’ în acest context, nu are niciun înțeles.
- O cantitate incredibilă de plante este necesară pentru a produce uleiuri esențiale. Aceste uleiuri nu sunt ieftine și asta pentru că este nevoie de o cantitate incredibilă de plante pentru a le produce. De exemplu, pentru producerea unei jumătăți de kg de lavandă este nevoie de peste 150 de kg de flori de lavandă și mai mult de 250 de kg de frunze de mentă pentru a produce 500 grame de ulei esențial de mentă.
- Uleiurile esențiale nu sunt atât de costisitoare atunci când luați în considerare perioada lor de valabilitate. Depozitate corespunzător, ele pot fi utilizate de la 5 până la 10 ani. Excepția o fac uleiurile din citrice, care după 2 ani își reduc din potențial.
- Uleiuri de calitate versus uleiuri ieftine. Există unele indicii care trebuie căutate în orice ulei esențial. Uleiul trebuie să includă denumirea comună, denumirea latină, țara de origine, o parte din planta prelucrată, metoda de extracție și modul în care a fost cultivată. Când aveți uleiul în mână, trebuie să vă utilizați toate simțurile, nu doar nasul ci și ochii. Puneți o picătură de ulei pe o bucată de hârtie albă (hârtia de imprimare a computerului este ideală) și lăsați-o să se usuce. Dacă lasă un inel de ulei în urmă, nu este un ulei esențial pur. Există unele excepții deoarece unele uleiuri sunt mai profunde în culoare și mai grele în consistență și pot lăsa o ușoară nuanță în urma lor, deși nu ar trebui să fie grase. Aceste excepții includ uleiul din lemn de santal, uleiul de patchouli și uleiul din mușețel german.
- Uleiurile esențiale au un efect rapid. Ele sunt solubile în lipide, ceea ce înseamnă că sunt capabile să treacă prin pereții celulelor. Ele pot să înceapă să lucreze în mai puțin de 20 de minute.
Acestea sunt doar câteva informații în plus, pe care poate nu le știați despre uleiurile esențiale.
Pacienții noștri le-au încercat iar unii dintre ei și-au dorit să ne împărtășească experiența lor personală.
M-am gândit să împărtășesc cu voi câteva dintre beneficiile resimțite în urma folosirii câtorva uleiuri esențiale. În urma cu un an, am hotărât să nu mai folosesc atâtea ‘sintetice’ pentru orice mic disconfort: balonare, tranzit îngreunat, migrene ușoare etc. Prietena mea, Delia, m-a sfătuit să încerc uleiurile esențiale, lucru pe care l-am și făcut. Am început să le testez. Prima dată am început cu uleiul de lămâie pe care l-am folosit în momentele în care mă balonam. După aceea am încercat uleiul de mentă. Acesta a rămas uleiul meu preferat pe care îl folosesc la orice: balonare, stres, gastrită ușoară și nu în ultimul rând atunci când simt vreun atac energetic. De regulă, îmi pun sub limbă 2,3 picături, iar rezultatul nu întârzie să apară.
Având paradontoză, am încercat Thieves (o combinație de uleiuri esențiale: cuișoare, lămâie, scorțișoară, eucalyptus radiata și rozmarin) pe care îl folosesc, masându-mi gingiile cu el. Am observat că este mult mai eficient decât produsele de pe piață, destinate paradontozei. Mi-am dat seama că în ultimele 2-3 luni, de când folosesc acest ulei, inflamarea gingivală a început să scadă. În paralel folosesc și pasta de dinți și apa de gură cu Thieves. Să trecem la Copaiba, un alt ulei pe care îl agreez în mod deosebit. Este un antiinflamator excelent pe care îl folosim și eu și soțul meu, aproape la orice, începând cu dureri de dinți și terminând cu micoza unghiilor. La durerile de dinți, de regulă pun câte 2 picături pe dintele afectat can de 2-3 ori pe zi.
O surpriză a fost atunci când l-am folosit pentru micoza unghiei de la picior. Am folosit diverse antimicotice de pe piață timp de câteva luni, dar fără niciun efect asa că am zis să încerc cu Copaiba. Am pus zilnic de 2-3 ori câte o picătură pe unghie și am masat. După aproximativ 2 săptămâni, am avut surpriza să constat că unghia începe să-și revină.
Am convingerea că toate uleiurile esențiale pot aduce multe beneficii, dar ele trebuiesc testate de fiecare în parte, pentru că nu suntem toți la fel. Uleiurile pe care le-am amintit au fost testate de mine și de soțul meu și s-au dovedit a fi benefice pentru noi.
Toate cele bune, Adina Moldovan
1 Comment
[…] utilizează uleiuri esențiale (extracte concentrate din rădăcini, frunze, semințe sau flori de plante) pentru a ajuta […]