Umorul este o descriere aplicată oricărui gând, comportament, motivație sau experiență care provoacă sentimente de distracție sau de fericire ușoară. Cei mai mulți oameni știu ce este umorul fără a fi neapărat capabili să îl definească,iar umorul este de obicei asociat cu râsul, zâmbetul și o dispoziție ușor înălțată.
Aproape toți cei care au avut parte de cel puțin o socializare minimală au capacitatea de a experimenta umorul. Cu toate acestea, înțelegerea umorului este destul de subiectivă și variază în funcție de vârstă, cultură, inteligență, locație și de alți factori. Fericirea generală poate afecta și simțul umorului. Persoanele deprimate sau îndurerate pot fi mai leneșe când vine vorba de râs, în timp ce oamenilor fericiți le e mai ușor să găsească multe lucruri în umor. De asemenea, ce poate fi perceput ca umor pentru o persoană, poate fi perceput ca ofensator pentru o alta.
Umorul rasist a fost acceptat pe o scară largă în Statele Unite, dar acum este în general socotit ca fiind ofensator. Cu toate acestea, pentru că umorul rasist atrage atenția asupra ideilor culturale tabu, mulți oameni încă se amuză.
Există multe tipuri de umor, iar culturi diferite pot clasifica umorul în mod diferit. O cultură poate vedea umorul altei culturi ca fiind complet neinteresant. Câteva exemple de tipuri diferite de umor includ:
Umorul poate îmbunătăți sănătatea mintală și poate fi folosit ca instrument în psihoterapie. Unele condiții de sănătate mintală pot inhibă capacitatea unei persoane de a experimenta umorul. În special, depresia, poate jefui pe cineva de momente de bucurie, chiar și momente scurte. Deficitele severe în funcționarea cognitivă și leziunile cerebrale traumatice pot, de asemenea, elimina sau interfera cu simțul umorului al unei persoane.
Terapia cu umor (denumită uneori umor terapeutic) folosește puterea zâmbetelor și a râsului pentru a ajuta la vindecare. Terapia cu umor vă ajută să vă găsiți modalități de a vă face pe voi înșivă (sau pe alții) să zâmbiți și să râdeți mai mult. Când vă gândiți la terapia cu umor, imaginați-vă clovni în secția pentru copii a unui spital, care îi înveselesc pe copiii bolnavi. Unele spitale au acum carturi de umor care furnizează materiale amuzante pentru persoane de orice vârstă. Multe asistente medicale au învățat valoarea de a oferi un ras bun celor cărora le pasă.
Oamenii de știință au cercetat relația dintre minte și trup, în special în legătură cu capacitatea organismului de a se vindeca (un câmp numit psihoneuroimunologie). Râsul pare sa schimbe chimia creierului și poate simula sistemul imunitar.
Umorul poate permite unei persoane să se simtă în controlul unei situații și să o facă mai ușor de administrat. Permite oamenilor să elibereze temeri, furie și stres, toate acestea putând să dăuneze organismului în timp. Umorul îmbunătățește calitatea vieții.
Oricine poate folosi terapie cu umor, fie preventiv, fie ca parte a tratamentului pentru orice boală. Oamenii îl folosesc în mod obișnuit în tratamentul bolilor (cronice) pe termen lung, în special cele care sunt agravate de stres (cum ar fi bolile cardiace și astmul). Bolile cronice au un efect negativ asupra dispoziției și a atitudinii, ceea ce poate duce la agravarea bolii. Terapia cu ajutorul umorului ajută la reducerea efectelor negative ale senzației nesănătoase, aflate în afara controlului, frică sau neajutorat, care sunt probleme comune pentru cei cu cancer sau boli cronice.
Terapia cu umor este, de asemenea, valoroasă ca măsură preventivă pentru îngrijitorii persoanelor cu boli cronice. Îngrijitorii prezintă un risc ridicat de a se îmbolnăvi, iar terapia cu umor poate ajuta la eliberarea stresului care vine o dată cu meseria de îngrijitor.
Terapia cu umor este complet sigură. Este posibil ca medicul dvs. să aprobe orice efort depus pentru a utiliza terapia cu umor, chiar dacă nu este conștient de anumite beneficii medicale care pot rezulta. Deoarece este ieftin, fără riscuri și ușor disponibil, nu există prea puține motive să nu încercați să practicați terapia cu umor.
Sursa: https://www.goodtherapy.org/blog/psychpedia/humor
http://www.webmd.com/mental-health/tc/humor-therapy-topic-overview