Pe măsură ce Cercul Arctic se topește, alți agenți infecțioși – unii dintre ei ar fi putut provoca epidemii globale în trecut- ar putea fi expuși, declanșând situații greu de controlat, spun oamenii de știință.
Bacteriile și virușii care au dormit mii de ani sunt supuși riscului de a fi expuși ca urmare a încălzirii globale.
Schimbările climatice topesc permafrostul, care a fost înghețat de secole, în timp ce operațiunile de exploatare riscă să taie pământul de dedesubt – și ambele ar putea avea un impact grav asupra viruşilor antici păstraţi în interior.
Solul înghețat din permafrost este un loc favorabil pentru ca bacteriile să rămână în viață pentru perioade lungi de timp și, pe măsură ce se topește Cercul Arctic – care crește de 3 ori mai repede decât în restul lumii- gheața și permafrostul se topesc și alți agenți infecțioși ar putea fi eliberați și răspândiți.
Jean-Michel Claverie, biolog evoluționist la Universitatea Aix-Marseille din Franța, analizează conținutul de ADN al straturilor de permafrost din 2014, căutând semnătura genetică a virușilor și bacteriilor care ar putea infecta oamenii și a găsit dovezi ale mai multor bacterii care sunt, probabil, periculoase pentru oameni.
Claverie spune că virușii patogeni-dintre care unii ar fi cauzat epidemii globale în trecut- ar putea fi expuși prin săpătură umană, într-o mișcare periculoasă spre un următor dezastru.
Permafrostul este un conservator foarte bun al microbilor și virușilor, deoarece este rece, nu există oxigen și este întunecat
Virușii patogeni care ne pot infecta infecta sau pot infecta animalele, ar putea fi conservate în straturi vechi de permafrost.
În prezent aceste regiuni sunt pustiite iar straturile de permafrost sunt lăsate singure. Cu toate acestea, aceste straturi vechi ar putea fi expuse prin săpăturile implicate în operațiunile de exploatare minieră și de foraj. Dacă virionii viabili sunt încă acolo, acest lucru ar putea duce la consecințe periculoase.
Biologul spune că ideea potrivit căreia virușii ar putea fi complet eradicați dă populației un fals sentiment de securitate, pentru că, deși mulți dintre viruși ar înceta să mai fie infecțioși, când sunt expuși la lumină, anumiți viruși giganți ar putea semnala pericolul.
Majoritatea virușilor sunt rapid inactivați în afara celulelor gazdă, datorită luminii, deshidratării sau a degradării biochimice spontane.
De exemplu, dacă ADN-ul lor este deteriorat dincolo de o reparație posibilă, virionii nu vor mai fi infecțioși. Cu toate acestea, printre virușii cunoscuți, virușii giganți au tendința de a fi foarte puternici și aproape imposibil de înfrânt.
Dacă agentul patogen nu a fost în contact cu oamenii, atunci sistemul nostru imunitar nu ar fi pregătit. Deci da, ar putea fi periculos.
Sursa: http://www.independent.co.uk/news/science/global-warming-ancient-viruses-expose-dormant-thousands-fortitude-years-scientists-warn-a7719201.html