Sociologul vizionar Peter L. Berger a murit la vârsta de la 88 de ani. Odată, a prezis că religia va pierde teren într-o lume modernă pluralistă, dar mai târziu și-a modificat poziția:
Am descris modernitatea ca o transformare gigantică de la destin la alegere. Oamenii trebuie să aleagă în ce cred, cum se definesc ei înșiși, cum trebuie să trăiască, ceea ce poate fi o povară destul de mare. Poate fi și o eliberare, dar este și o povară. Și apoi trebuie să vă întrebați, care sunt modalitățile prin care oamenii pot face față acestei pierderi de statut acceptat?
Stăm adesea în pat rederulând o conversație din acea zi, întrebându-ne dacă am spus ce am vrut să spunem, dacă am fost înțeleși, dacă ar trebui să revizuim subiectul dintr-un unghi diferit, cu o altă ocazie. Nu facem față la o altă tortură retrospectivă.
Avem un moment de inspirație creativă pură – scriem, desenăm sau poate facem o sculptură – iar în momentul acela simțim că ne implicăm într-o activitate extraordinară. Și apoi… revenim asupra momentul și îl analizăm. Îl vom omorî. Intenția suferă o moarte lentă. Frica noastră cea mai de bază este intelectualizată și numită „revizuire„. Iar asta nu înseamnă să uzi sămânța. Este de fapt, otrăvirea pământului cu prea multe considerații.
Imaginați-vă cât de diferită ar fi viața voastră dacă ați fi capabili să eradicați îndoiala de sine. Acest lucru nu trebuie confundat cu a deveni nechibzuit sau arogant. Este un promoter uriaș de auto-reflecție și umilință. Este vorba despre încrederea în propriile dvs. instincte – recunoscând că, chiar și în dezordinea voastră, sunteți perfect făcuți, că aveți aceste semințe, aceste daruri, care trebuie plantate și susținute.
În multe privințe, eradicarea îndoielii de sine este calea către o umilință profundă. Când nu vă îndoiți de sămânța pe care ați plantat-o, într-un anumit sens, renunțați la control. Recunoașteți cât de puțin trebuie să faceți cu roadele muncii voastre. Aveți încredere că cele mai mari daruri ale voastre ar putea conspira să existe chiar și fără o cultivare atentă, că poate vor avea o șansă și mai mare să apară dacă nu faceți o obsesie din asta.
Ne auto-criticăm, ne îndoim prea des, otrăvindu-ne cumva încrederea în propriile noastre abilități? Columnistul acestui articol spune că bazându-te pe instinctul tău, chiar dacă este dezordonat, este cel mai bun mod de acțiune.
Îndoiala de sine trebuie eradicată. Dacă plantezi o sămânță, nu o dezgropi să vezi dacă crește. O plantezi. O crești. Și rămâi cu ea.
Cum ar putea structurile și spiritele noastre să se schimbe pentru a-și recunoaște reciproc umanitatea?
A fi văzuți pentru ceea ce suntem cu adevărat în relațiile private și intime, ține de prietenie și dragoste. Să fim văzuți în public asa cum suntem cu adevărat ține de apartenență
Când nu suntem văzuți pentru ceea ce suntem, invizibili, încetăm să ‘devenim’. Vom fi mai puțin umani. A nu fi văzuți pentru ceea ce suntem poate avea consecințe economice, morale și spirituale.
Cei mai mulți dintre noi își doresc să construiască o comunitate iubită. Dar acea lucrare începe cu fiecare dintre noi, unde putem fi văzuți așa cum suntem, unde suntem validați și captivați. Și va veni acea zi când niciunul dintre noi nu va fi văzut ca un „altul” sau ca „celalalt„.
Cum să îi tratăm pe alții? Nu există alții.
Lucruri la care nu ești bun? Nu ești atât de rău pe cât te temi.
Lucrurile la care ești minunat? Probabil nu esti atât de minunat pe cât speri.
Ne consumăm prea mult apoi ne concentrăm de cele mai multe ori pe zone greșite și evităm zonele delicate, dublând pe locurile în care suntem deja blindați.
Oglinzile sunt o invenție destul de nouă. Timp de milenii nu prea am avut habar despre cum arătăm. Abia în ultimele două generații, oamenii au început să aibă indicii despre cum ‘se aud’. În ziua de azi, chiar dacă suntem înconjurați de sunet, video și de lumina care reflectă asupra noastră, – ca să nu mai vorbim de comentarii, sau social media,- suntem încă destul de primitivi când ne auto-judecăm.
Ești mai bun decât crezi că ești!
Sursa: https://onbeing.org/blog/trent-gilliss-regaining-trust-in-ourselves-and-seeing-each-other-whole/
Credit fotografie: <a href=”http://www.freepik.com”>Designed by zirconicusso / Freepik</a>