Consilierea ne poate fi de ajutor de ori de câte ori ne confruntăm cu probleme care ne afctează funcționalitatea noastră de zi cu zi.
Ca indivizi, susținem traumele emoționale, cum ar fi respingerea sau eșecul, mai regulat decât traumele fizice. Ca și rănile fizice, se pot înrăutăți când nu le tratăm. Acest lucru poate avea un impact asupra funcționării și fericirii noastre zilnice și pe termen lung.
Tratând aceste cicatrici de luptă atunci când le susținem, putem să ne vindecăm mai rapid și să minimalizăm impactul lor negativ asupra vieții noastre.
Atunci când simțiți că greutatea vieții este foarte puternică pe umerii voștri, puteți ține cont de următoarele aspecte:
Petrecerea timpului la sfârșit de săptămână cu alți prieteni singuri; o întâlnire săptămânală cu cel mai bun prieten al tău; prezența copiilor adolescenți în casă – aceste lucruri dau structură și înțeles vieții. Deci ce se întâmplă atunci când unicii prieteni întră într-o relație, sau cel mai bun prieten se mută într-o țară străină sau copiii pleacă de acasă?
În aceste scenarii, singurătatea ne poate destrăma – cercul nostru social cu care ne hrăneam dispare și putem să ne găsim că petrecem tot mai mult timp singuri. Acest lucru ne distruge stima de sine cu sentimente ca „ce este în neregulă cu mine?”
Daunele provocate
Aceste situații vă pot face să vă retrageți în cochilie.
Sentimentul că nu sunteți iubit poate fi sentimentul cel mai singur din lume. Vă amintește de toate momentele când ați fost respins – acel sentiment când ați fost lăsat în afara vreunui joc – și vă pot face să vă simțiți disperat.
Puteți începe să vă pierdeți capacitatea de a vedea lucrurile din perspectiva celeilalte persoane – prietenii și copiii dvs. sunt fericiți, dar tot ceea ce gândiți este modul în care aceasta contrastează cu propria dvs. izolare.
Singurătatea contribuie semnificativ la depresie. Este endemic pentru societatea noastră bazată pe social media și, ca rezultat, suntem din ce în ce mai puțin confortabili să vorbim despre adevăratele noastre gânduri, sentimente și emoții.
Tratamentul singurătății implică provocărea percepției negative. Încercați să vă gândiți „poate prietenul noului meu prieten are niște prieteni buni…” mai degrabă decât „îi pasă de el mai mult decât prietenia noastră”. Este de recomandat să fiți curajos și să vă conectati din inimă.
Riscați si discutați cu cineva despre ceea ce este autentic și semnificativ în lumea dvs. personală.
În mod crucial, este esențial să creați noi oportunități pentru conectarea socială. Este un moment bun pentru a aborda cluburile sau pentru a cauta noi prieteni prin intermediul site-urilor web. Identificați orice comportament care vă stă în cale, de exemplu, frica de a părea singur, atunci când veniți să vă întâlniți cu cineva. Trebuie să recunoașteți că singurătatea este un lucru care necesită efort, curaj și credință pentru a putea scăpa de ea.
Credeți că relația dvs. funcționează bine, când brusc partenerul dvs. vă spune că nu mai dorește să fie în această relație. Sau poate ați fost la o întâlnire extraordinară, după care să aflați că cealaltă persoana nu a fost tocmai mulțumită.
Daunele provocate
Respingerea poate provoca o durere emoțională atât de clară, încât poate afecta felul în care gândim. Acestea pot fi, un val de furie, eroziunea stimei de sine și destabilizarea sentimentului nostru fundamental de apartenență.
Studiile au arătat că și formele ușoare de respingere ne afectează – participanții care au fost excluși într-un joc virtual de aruncări de mingi au simțit o durere emoțională semnificativă. Putem purta amintirea respingerii încă mult timp după eveniment.
Acesta este un moment pentru reîncadrare. Scrieți gândurile negative sau autocritice despre respingere, apoi contraargumentele, pe o altă coloană. Ori de câte ori aveți un gând auto-critic, articulați imediat contradicția relevantă în mintea voastră. Contraargumentele sunt tot ce poate injecta o rațiune și o obiectivitate într-o situație care altfel este plină de emoție.
De exemplu, contraargumentele în cazul respingerii la un „date„, ar putea include lipsa de chimie, neconcordanțe pe stilul de viață sau chiar ideea ca e „prea bun” pentru celălalt – probabil că succesul carierei tale este ca o oglindă pentru insuccesul celuilalt. Este importantă și sincronizarea – poate că vă doriți o relație iar cealaltă persoana vrea doar să flirteze. Dacă începeți să vă criticați din punct de vedere fizic, contraargumentele ar trebui să se concentreze pe punctele forte și pe faptul că fiecare dintre noi avem părți pe care am dori să le schimbăm.
În cele din urmă, după ce ați avut parte de destulă odihnă și spațiu, examinați motivele respingerii și întrebați-vă dacă ați fi putut să vă comportați într-un alt mod. Poate, de fapt, ființa voastră interioară v-a eliberat dintr-o situație care nu v-ar fi făcut fericiți.
Să presupunem că nu obțineți promovarea pe care v-o doreați sau doar sentimentul că nu ați realizat suficient. Eșecul poate fi dificil.
Eșecul te poate face să te simți mai puțin inteligent, mai puțin atrăgător, mai puțin capabil, mai puțin competent – toate acestea au un impact negativ asupra încrederii tale.
Daunele provocate
Eșecul dăunează stimei de sine, pe măsură ce trageți concluzii distorsionate despre dvs., distrugeți încrederea și optimismul sabotându-vă potențialele eforturi viitoare.
Este important să vă concentrați asupra factorilor aflați în controlul dvs.
În psihologie, auzim despre tulburarea de stres post-traumatică, dar mai puțin despre creșterea post-traumatică, când un episod epic al adversității a permis creșterea încrederii sau creșterea rezistenței. Data viitoare când eșuezi, întreabă-te ce ai învățat, ce ai fi făcut diferit și cum toate acestea te-au făcut un om mai bun.
Indiferent că este vorba despre un prieten care nu a sunat sau că ați făcut o fixație despre faptul că ați fost nedreptățit, cu toții rumegăm uneori anumite situații. În timp ce auto-reflecția poate fi de ajutor, s-ar putea să meargă prost. În loc să obțineți eliberarea emoțională, redați scene și sentimente dureroase.
Daunele provocate
Ruminația intensifică tristețea, prelungește furia, fură energia emoțională și intelectuală și este adesea un precursor al depresiei. Poate, de asemenea, să pună în pericol relațiile din cauza nevoii voastre de a vorbi în mod constant despre ceea ce nu a mers bine. Noi devenim ca hamsterii prinși într-o roată, alergând fără sfârșit, ne ajungând nicăieri, ceea ce face ca ruminația să fie o formă de rănire psihologică, pentru că nu oferă o nouă înțelegere care să ne poată vindeca rănile.
Scrieți o listă de situații în care ruminați cel mai mult și, pentru fiecare listați distragerile scurte și lungi, de exemplu, un joc de sudoku, vizionarea unui film sau mersul pe jos.
Programați-vă într-o pauză de la 20 până la 30 de minute pe zi în care să aveți voie să ruminați. Disciplinați-vă să nu faceți asta în afara acestei ferestre. Lăsați să plece lucrurile pe care nu le puteți controla.
Dacă obiectul ruminației dvs. sunt o serie de scenarii, scrieți o listă a acestora și decideți ce puteți controla.
Ruminația oferă un mijloc de exagerare a evenimentelor lumești, așa că încercați să recunoașteți când faceți acest lucru. Gândiți-vă la o explicație probabilă. Prietenul tău nu te mai place sau e doar ocupat?
Vizionați Guy Winch’s TED Talk!
Sursa: https://www.psychologies.co.uk/emotional-first-aid
Credit fotografii: http://www.graphicsfuel.com/
<a href=”http://www.freepik.com”>Designed by Freepik</a>