fbpx

Carnea Roşie: bună sau rea pentru sănătate?

6 moduri prin care poți să-ți îmbunătățești SISTEMUL IMUNITAR
7 august 2017
Să vorbim despre creșterea intoleranței la GLUTEN
9 august 2017
Show all

Raw beef meat on black stone background - Dark processing style pictures

Carnea roșie conține numeroase vitamine și minerale care sunt esențiale pentru o dietă sănătoasă și echilibrată. În ultimii ani, totuși, reputația sa a fost grav afectată, studiile sugerând că această carne, dacă este consumată poate crește riscul de cancer și de alte boli. Dar oare este chiar așa? Investigăm.

Carnea roșie este de fapt orice carne care provine din mușchi de mamifere. Acestea includ carne de vită, miel, carne de porc, capră, carne de vițel și oaie.

În multe gospodării, carnea roșie este considerată o hrană alimentară, iar unii dintre noi consumă carne de vită, miel și carne de porc în diferite variante, zilnic.

În ultimii 10 ani consumul de carne roșie a scăzut cu aproximativ 4,5kg/persoană, iar în 2014 consumul de carne roșie a atins pragul cel mai jos din 1960 încoace, la 46kg/persoană.

Dar de ce sunt atât de mulți cei care taie carnea roșie?

O trecere spre alimentele pe bază de plante

Conform unui sondaj Harris din 2016, aproximativ 8 milioane de adulți din S.U.A sunt vegetarieni sau vegan, preocupările legate de bunăstarea animalelor fiind factorul determinant.

Cu toate acestea, se pare că milioane de oameni optează pentru alimente pe bază de plante în defavoarea produselor pe bază de carne, deoarece cred că acestea sunt mai sănătoase. Sondajul Harris din 2016 a constatat că 37% dintre adulții din S.U.A „întotdeauna” sau „din când în cand” mănâncă produse vegetariene când iau masa în oraș, 36% dintre aceștia menționând motive de sănătate pentru alegerea lor.

Mai multe studii au sugerat că atunci când vine vorba de sănătate, o dietă bazată pe plante este calea de urmat. În decembrie 2016,un document de poziție de la Academia de Nutriție și Dietetică a susținut că o dietă bazată pe plante poate reduce riscul de diabet de tip 2 ci 62%, de asemenea, reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral.

Nu este vorba numai de beneficiile pentru sănătate asociate dietelor pe bază de plante care ne conduc departe de carnea roșie, dar și riscurile pentru sănătate care ar putea apărea din consumul de carne roșie. Să aruncăm o privire înspre aceste riscuri.

Cancer

Când vine vorba de aportul de carne roșie, cancerul are probabil cea mai bine stabilită implicare în sănătate.

În octombrie 2015, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat un raport care a concluzionat că această carne roșie este „probabil carcinogenă pentru oameni”, ceea ce înseamnă că există unele dovezi că poate crește riscul de cancer.

În plus, OMS a mai adăugat faptul că orice carne procesată – „carne transformată prin sărate, tratare, fermentare, afumat, sau alte procese prin care se îmbunătățește aroma sau pentru a îmbunătăți conservarea” – este „cancerigenă pentru oameni”, ceea ce înseamnă că există suficiente dovezi care susțin că, consumul de carne prelucrată crește riscul de cancer.

Un aport ridicat de carne procesată este asociat cu un risc mai mare de cancer colorectal, potrivit OMS. Pentru a ajunge la aceste concluzii, Grupul de Lucru al Agenției de Cercetare a Cancerului (IARC) al OMS a revizuit peste 800 de studii care evaluează efectele cărnii roșii prelucrate asupra diferitelor tipuri de cancer.

Ei au descoperit că fiecare porție de 50 de grame de carne procesată – care include în mod obișnuit carne de porc sau carne se vită – consumată zilnic, crește riscul de cancer colorectal cu 18 procente.

IARC a descoperit, de asemenea, dovezi ale unei legături între consumul de carne roșie și riscul crescut de cancer pancreatic și de prostată.

Se crede că prepararea cărnii roșii la temperaturi ridicate – prin prăjire, sau preparată la grătar – contribuie la creșterea riscului de cancer.

Potrivit Institutului Național al Cancerului-parte a Institutului Național de Sănatate (NIH) – carnea gătită la temperaturi ridicate poate conduce la producerea de amine heterociclice (HCA) și hidrocarburi aromatice policiclice (HAP), substanțe chimice care cresc riscul de cancer.

Cu toate acestea, raportul OMS a concluzionat ca rolul HCA și HAP în cancerul la oameni nu este pe deplin înțeles și în analiza lor nu au existat suficiente date pentru a determina dacă felul în care este preparată carnea influențează riscul de cancer.

Insuficiență renală

Insuficiența renală – prin care rinichii nu mai sunt capabili să filtreze reziduurile și apa din sânge – se estimează că va afecta mai mult de 600 de mii de persoane din Statele Unite.

Diabetul zaharat și tensiunea arterială ridicată sunt printre cele mai frecvente cauze ale insuficienței renale, dar în iulie 2016, un studiu a sugerat că aportul de carne roșie poate fi un factor de risc.

Publicat în Jurnalul Societății Americane de Nefrologie, studiul a raportat o legătură dependentă de doza între consumul de carne roșie și riscul de insuficiență renală. De exemplu, participanții care au fost în categoria cea mai mare (25% consum de carne roșie) s-a găsit că aveau un risc crescut de 40% de insuficiență renală, comparativ cu cei din categoria mică de consum (<25%)

Constatările noastre sugerează că aceste persoane pot menține în continuare aportul de proteine, dar să ia în considerare la trecerea la surse de plante, cu toate acestea, în cazul în care aceștia încă aleg să mănânce carne, peștele, crustaceele și păsările de curte sunt mai bune alternative la carnea roșie – co-author Dr. Woon-Puay Koh, de la Școala Medicală DUKE-NUS din Singapore.

Boli de inimă

Bolile cardiace rămân killer-ul numărul unu în Statele Unite, responsabile pentru decesele a peste 600.000 de persoane în fiecare an.

O dietă nesănătoasă, bogată în grăsimi saturate și colesterol, este un factor de risc bine cunoscut pentru bolile de inimă. Un număr de studii au sugerat că, carnea roșie întra în categoria respectivă, crescând riscul bolilor cardiace și al altor afecțiuni cardiovasculare.

Unele studii au asociat consumul de carne roșie cu bolile de inimă. Un studiu efectuat la mai mult de 37.000 de bărbați din Suedia, de exemplu, a constatat că bărbații care consumau mai mult de 75 de grame de carne roșie prelucrată pe zi, aveau un risc de insuficiență cardiacă de 1,28 ori mai mare decât cei care consumau sub 25 de grame pe zi.

Un alt studiu publicat în 2013, a raportat o asociere între aportul de carne roșie și riscul crescut de boli de inimă, dar această legătură nu a fost atribuită conținutului mare de grăsimi saturate și colesterol din carnea roșie.

Cercetătorii de la Universitatea Columbia din New York, au descoperit ca bacteriile intestinale digeră un compus în carnea roșie numit L-carnitina, transformându-l într-un compus numit trimetilamin-N-oxid (TMAO).

La șoareci, cercetătorii au descoperit că TMAO a dus la dezvoltarea de ateroscleroză-o afecțiune caracterizată prin acumularea de substanțe grase artere, care pot duce la atac de cord și accident vascular cerebral.

Deși există numeroase studii care corelează consumul de carne roșie cu sănătatea slabă a inimii, alte cercetări dispută această asociație.

Un studiu recent efectuat de cercetători de la Universitatea Purdue din West Lafayette, de exemplu, a constatat că, consumul de 85 de grame de carne roșie de 3 ori pe săptămână, nu a dus la creșterea factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare.

Diverticulita

Diverticulita este o afecțiune prin care apare inflamația în unul sau mai multe săculețe care aliniază peretele colonului, numite diverticule.

Aceasta inflamație poate duce la. O serie de complicații severe, inclusiv abcese, perforare a colonului și peritonită (infecție și umfături în mucoasa abdomenului).

În timp ce cauzele specifice ale diverticulitei sunt neclare, s-a sugerat ca o dietă bogată în fibre, poate ridica riscul de a dezvolta această afecțiune.

În comparație cu bărbații care au raportat consumul de cantități mici de carne roșie, cei care au raportat consumuri mari de carne roșie, s-a concluzionat ca ar avea un risc cu 58 % mai mare de a dezvolta diverticulita.

Riscul a fost mai puternic cu un aport ridicat de carne roșie neprelucrată.

Câtă carne roșie să consumăm?

În ciuda dovezilor copleșitoare ale riscurilor potențiale de sănătate ale consumului de carne roșie, este important de reținut că, carnea roșie este plină de nutrienți.

De exemplu, o porție de 100 de grame de carne de vită crudă conține aproximativ 25% din doza zilnică recomandată de vitamina B3 și 32% din doza zilnică recomandată de zinc.

Carnea roșie este, de asemena, bogată în fier, care este mai bine absorbit decât fierul derivat din plante – vitamina B6, seleniu și alte vitamine și minerale.

Totuși, pe baza dovezilor de până acum, liniile directoare privind sănătatea publică recomandă limitarea consumului de carne roșie.

Institutul American de Cercetare a Cancerului, de exemplu, recomandă să nu consumați mai mult de 500 de grame de carne roșie gătită pe săptămână, pentru a reduce riscul de cancer, în timp ce carnea prelucrată ar trebui evitată complet.

Cu toate acestea, în timp ce orientările dietetice 2015-2020 recomandă reducerea aportului de carne roșie, acestea nu specifică o limită zilnică.

Potrivit dr. Christopher Wild, director al IARC, raportul din 2015 care corelează consumul de carne roșie cu creșterea riscului de cancer, susține recomandările de sănătate publică pentru limitarea consumului de carne roșie.

Cu toate acestea, el observă că, carnea roșie are o valoare nutritivă și că aceasta ar trebui să fie luată în considerare în cercetările viitoare „pentru a echilibra riscurile și beneficiile consumului de carne roșie și carne prelucrată și pentru a oferi cele mai bune recomandări dietetice”.

 

Sursa: http://www.medicalnewstoday.com/articles/315449.php

Credit fotografie:  <a href=”http://www.freepik.com”>Designed by mrsiraphol / Freepik</a>

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Live-Fun.com is a free hosting service for porn videos. You can create your verified user account to upload porn videos to our website in several different formats. Every porn video you upload will be processed in up to 5 working days. You can also use our embed code to share our porn videos on other websites. On Live-Fun.com you’ll also find exclusive porn productions shot by ourselves. Surf around each of our categorized sex sections and choose your favorite one: amateur porn videos, anal, big ass, girlfriend, blonde, brunette, etc. You will also find gay porn and transsexual porn videos in their corresponding sections on our website. Watching porn videos is completely free!
You'll never want to leave Eporner.com. No matter what your taste in porn is, you'll find it here. It's full of all sorts of gay, straight, and bi porn films, as well as hentai videos. There are so many different models, and each one has their own unique appeal. If you're a fan of big cocks, look no further than the site. There's no limit to what you can find here. If you like hot babes, then that's another thing you can enjoy on Eporner. If you like small cocks, you'll love the way that hot blonde does it in one of the first videos that the site offers. Those Asses! - Payton Preslee And if you like even bigger cocks, then that is what you will find here too! This is one of the best porn websites out there, and you should definitely check it out!
18Tube.tv is a porn website that's got you covered from both straight porn and hentai. You can even find both of those here. This website is updated hourly with fresh content. www.18tube.tv And it's not as easy as 1.4 million videos, but you can expect to find a good amount of content. This is like an online porn shop and a toy store rolled into one. Just type in your favorite thing and the content you like. And, in just a few seconds, there you go! You will see all the content you need right there. For free right away! So, if you want an online store, this is the perfect website for you!
Suna acum
Adresa