Dacă nu aveți un sistem imunitar funcțional, simplul periaj al dinților ar introduce suficiente bacterii dăunătoare în sângele vostru, care ar putea să vă facă mult rău, chiar să vă ucidă. Din fericire, sistemul imunitar vă protejează de aceste bacterii comune, zi de zi.
Privind în nevăzut, celulele sistemului imunitar continuă să nimicească bacteriile și să blocheze virușii care încearcă să vă invadeze corpul.
Ca și bătăile inimii sau digestia, răspunsul imun este o funcție pe care nu o controlezi. Dar există multe lucruri pe care le puteți face pentru a vă oferi o mână de ajutor.
1. O igienă corespunzătoare
Prima linie de apărare este, păstrarea germenilor cât mai departe, urmând obiceiuri de igienă personale. Opriți infecția înainte de a începe și evitați să o răspândiți altora cu aceste măsuri ușoare:
- Spalați-vă mâinile cu apă și săpun înainte de a pregăti alimentele și după ce ați folosit toaleta.
- Acoperiți gura și nasul cu o batistă atunci când stranutați sau tușiți, sau alegeți să tușiți pe cot mai degrabă decât în palme.
- Spălați și bandajați toate tăieturile. Orice tăietură gravă sau mușcătura animalului sau a omului trebuie examinată de un medic.
- Nu alegeți să vă strângeți coșurile sau să vă descuamați rănile, în felul acesta le permiteți germenilor să între.
2. Vaccinarea
Multe infecții grave pot fi prevenite prin imunizare. În timp ce pot apărea unele reacții adverse frecvente, cum ar fi un braț inflamat sau febră scăzută, vaccinările sunt, în general, sigure și eficiente. În general:
- Copiii trebuie să primească vaccinările recomandate în copilărie.
- Adulții trebuie să se asigure că vaccinările sunt actualizate
- Cei care călătoresc ar trebui să primească orice imunizări suplimentare necesare.
3. Siguranța alimentară
Deși majoritatea cazurilor de otrăvire a alimentelor nu periclitează viața, câteva, pot duce la afecțiuni medicale grave, inclusiv insuficiență renală și meningită. Puteți preveni majoritatea cazurilor de otrăvire a alimentelor în gospodăria dvs. prin pregătirea și depozitarea în siguranță a alimentelor.
Următoarele măsuri de precauție vă vor ajuta să distrugeți germenii care sunt prezenți în alimentele pe care le cumpărați și să vă ajute să evitați introducerea altor bacterii în alimentele dvs. la domiciliu.
- Spalați-vă mâinile cu săpun și apă înainte și după fiecare manipulare a unui aliment crud.
- Clătiți carnea sub jetul de apă înainte să o gătiți, faceți la fel și cu legumele și fructele
- Separați alimentele brute și alimentele gătite și nu folosiți niciodată aceleași ustensile pe care le-ați folosit înainte la prepararea cărnii crude și la carnea gătită.
- Gătiți alimentele cu atenție, folosind un termometru pentru carne, pentru a vă asigura că păsările de curte întregi sunt fierte pana la aprox. 82 de grade celsius, fripturile până la 62 de grade celsius iar carnea tocata până la 71 de grade celsius. Gătiți peștele până capătă o culoare opacă.
- Dezghețați alimentele numai în frigider sau în cuptorul cu microunde
4. Călătorii sănătoase
Dacă intenționați să mergeți într-o călătorie, adresați-vă medicului dvs. dacă aveți nevoie de vaccinări. Discutați planurile de călătorie cu medicul dvs. cu cel puțin 3 luni înainte de a pleca. În plus:
- Dacă alegeți să călătoriți într-o zonă în care este prezentă o boală care este răspândită de insecte, luați și utilizați un insecticid care conține substanța activă DEET. În multe regiuni tropicale, țânțarii pot purta malarie, dengue, febră galbenă, encefalită japoneză și multe alte infecții grave. Evitați să faceți imunizări inutile sau tatuaje în străinătate. Acele și seringile (chiar și cele de unică folosință) pot fi refolosite în unele locuri din lume.
5. Beți apă curată (pe cât posibil)
Unele țări nu respectă standardele stricte de siguranță a apei. Dacă aveți vreo îndoială cu privire la alimentele sau apa pe care le veți folosi in timpul calatoriei, luați următoarele măsuri de precauție:
- Nu consumați gheață în timp ce călătoriți. Înghețarea nu ucide toți microbii infecțioși
- Beți doar băuturi îmbuteliate – cum ar fi băuturi răcoritoare sau apa îmbuteliată – care au capace sigure. Rețineți că unele sucuri de fructe conțin apă locală impură.
- Dacă beți apă de la robinet, aceasta trebuie fiartă înainte. Utilizați apa fiartă sau îmbuteliată pentru a va peria dinții
- Nu mâncați legume nefierte, inclusiv salată verde; nu mâncați fructe proaspete, nefierte, pe care nu l-ați curățat
- Nu consumați produse lactate (laptele nu poate fi pasteurizat)
- Indiferent unde vă aflați, evitați să consumați apă netratată din lacuri și curenți care pot conține organisme cauzatoare de boli provenite din deșeuri umane sau animale. Dacă trebuie să beți apă, aduceți-vă la fierbere timp de un minut pentru a reduce riscul de infecție
6. Sexul sigur
Singura modalitate sigură de a preveni bolile cu transmitere sexuală (STD) este să nu aveți contact sexual de niciun fel. În caz contrar cea mai bună alegere ar fi să folosiți protecție și ar fi de preferat să vă angajați în relații sexuale doar cu un partener care a fost testat și care nu mai întreține relații sexuale și cu alți parteneri.
Sursa: https://www.health.harvard.edu/healthbeat/six-ways-you-can-help-your-immune-system
Credit fotografie: <a href=”http://www.freepik.com”>Designed by www.slon.pics / Freepik</a>