De ce oamenii tind să mănânce mai mult în timpul vacanțelor?
În vacanţe, de regulă, oriunde te uiţi te întâmpină ba un desert la care nu poți să îi reziști, fie o paletă irezistibilă de sortimente de mâncare, asta mai ales dacă alegeţi să mergeți la un resort all inclusive.
În timp ce simpla prezenţă a acestor mâncăruri delicioase declanșează pofta iar apoi mâncatul, adevăratul sabotor este, de fapt, stresul. Stresul poate să vă facă vacanța mai puțin plăcută. La nivel biologic, stresul ne face să ne batem pe alimentele grase și dulci deoarece ele ne inundă corpul cu cortizol.
Stresul vă slăbește capacitatea de a face alegeri mai bune chiar și atunci când aveți intenția de a nu mânca prea mult. Chiar dacă vă aflați în vacanță, stresul vă poate însoți și acolo.
De ce alegem mâncarea ca fiind ceva confortabil
În parte, suntem conectați din punct de vedere biologic să alegem să mâncăm atunci când ne simțim stresați și copleșiţi, doar că, alimentele funcționează doar pe termen scurt. Șmecheria este să distrugeți conexiunea. Trebuie să înlocuiți acest confort cu altceva.
Cum să nu cedezi tentației
- Exersează! Pentru aceasta ai nevoie de o rutină bine repetată, ai putea să începi cu răspunsul „nu mulțumesc„. Un NU încrezător ar putea să îi dezarmeze pe cei care vor să vă tenteze cu mai multă mâncare.
- Asigutati-vă că respirați cum trebuie. Inspirați profund de câteva ori. Oxigenul vă ajută să gândiţi mai clar și să faceți alegeri mai bune. De asemenea, vă ajută să vă puneți corpul pe modul de relaxare. Alegerile pe care le faceți, pot fi mai bune atunci când corpul dvs. este în largul său.
- Găsiți un înlocuitor. Puteți să vă umpleți buzunarele cu bomboane fără zahăr. Luați o bomboană când simțiti că sunteți tentat să mâncaţi când nu este necesar.
- Distrageţi-vă atenția. Puteți alege să vă mutați masa mai departe de bucătărie sau de zona în care vedeți în permanentă mâncare. Iar dacă prietenii cu care luați masa consumă foarte multă mâncare, puteți iniția un joc sau le puteți arăta poze din vacanțele anterioare pentru a îi ţine ocupați cu altceva.
Care ar fi strategiile potrivite pentru a evita mâncatul în exces
- Mișcarea. Când sunteți în vacanță, aţi putea să vă creați diferite activități cum ar fi mersul pe jos pe o colină, o luptă cu zăpadă, fotbalul, ski sau patinaj. Aceste activități vă vor menține și ritmul cardiac pentru a putea face faţă stresului și pentru a vă ajuta să evitați supraalimentarea.
- Minimizaţi. Ori de câte ori aveți o sarcină întrebaţi-vă înainte cum să o faceți într-un mod cât mai simplu. De exemplu, cumpără pungi de cadouri în loc să le împachetezi tu sau cumpără legume gata tăiate în loc să le tai tu.
- Aveți grijă. Aveți grijă la fiecare mușcătură. Fiecare mușcătură contează. Menţineţi-vă porțiile mici și mâncați lent. Mantra voastră de vacanță ar trebui să sune așa: „Mănâncă, bea, dar cu măsură”!
Cum puteţi face ca aceste strategii să funcţioneze și în cazul în care copiii dvs. mănâncă prea mult.
- Locația, locația, locația. Ţineţi dulciurile departe de privirile copiilor. Pe principiul „dacă nu le văd, nu le trebuie”
- Fii tu un exemplu bun de urmat. Copiii învață mai ușor prin puterea exemplului. Arată-le cum alegi și explică-le rațional de ce ai ales într-un fel sau altul. De exemplu: „prăjitura aceea arată bine, dar nu o s-o cumpăr pentru că am mâncat deja una”
- Strategie. Ajută-ţi copiii să-și stabilească singuri limitele. Dă-le să urmeze un principiu care să creeze legături (ex. pot să mănânc 2 bucăți pe zi). Aceasta înseamnă că ei vor putea alege mai departe și în situațiile în care nu le veţi fi alături.