Cei mai mulți dintre noi am avut momente în care nu am putut găsi nimic care să ne satisfacă sau n-am reușit să ne ținem atenția concentrată la o prelegere sau citind o carte. Dacă ni s-a cerut să descriem modul în care ne-am simțit la acea vreme, probabil că am fi răspuns „plictisit”.
Plictiseala nu apare neapărat când nu ai nimic interesant de făcut. De exemplu, poate puteți să vă amintiți un apus de soare, la care ați șezut liniștit și v-ați entuziasmat. Comparați asta cu un alt moment în care ați stat în liniște – dar într-un trafic care se mișca foarte lent – probabil că v-ați simțit plictisiți.
Ceea ce face diferența, este dacă în timpul unui moment de stimulare scăzut, există sentimente neplăcute in fundal. Mulți dintre noi găsim modalități de a ne distrage atenția fata de sentimentele neplacute prin divertisment sau activități, cum ar fi verificarea telefoanelor sau uitatul la TV.
Uneori când nu prea avem ce face cu noi, acele sentimente neplacute suflă în conștiința noastră și simțim ceva care nu ne place, pe care o identificăm drept „plictiseală”. Alteori suntem mulțumiți doar să fim prezenți atunci când ne bucurăm de un apus de soare.
Există două abordări largi pentru a bate plictiseala:
Creați-vă propriile distrageri. Acest lucru poate fi productiv. În timp ce sunteți în trafic, pe banda lentă, puteți încerca să vă amintiți o poezie pe care ați învățat-o în copilărie sau să vă gândiți la locuri noi de explorat în următoarea vacanță. Cu toate acestea, poate fi problematică găsirea unui mod mai satisfăcător cu care să vă ocupați. Unii pot chiar să mănânce mai mult, sau sa bea mai mult decât și-au propus, să parieze sau să facă cumpărături de care nu au neapărat nevoie, doar pentru a găsi satisfacerea pe care o caută.
Fii interesat de plictiseala ta. Explorați sentimentele de bază. Data viitoare când vă plictisiți, vedeți cu ce vă confruntați exact în acel moment. Ești supărată? Ești tristă, nefericită sau ți-e frică? Încearcă să ajungi la sursa sentimentelor tale. De ce te enervezi? Ce cauzează anxietatea ta? De ce îți este frică? De ce ești trist? Odată ce v-ați îndreptat atenția asupra acestor emoții, veți descoperi că în fiecare moment se întâmplă multe lucruri.
Dacă veți observa că vă plictisiți des, ați putea lua în considerare practicarea atenției. Prin concentrarea pe ‘aici’ și ‘acum’ mulți oameni care practică exersarea atenției, constată că sunt mult mai în măsură să formeze legături profunde cu ceilalți și să se conecteze mai bine la lumea din jur.
Dacă nu reușești nicicum să te scuturi de plictiseală, consilierea unui specialist te-ar putea ajuta. Plictiseala cronică poate fi semn al unei afecțiuni cum ar fi depresia sau ADHD.
Sursa: http://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/how-to-make-boredom-work-for-you