Vă propun un mic exercițiu: În decursul unei săptămâni să adunați toate etichetele de la produsele pe care le cumpărați pentru consumul propriu.
La capătul acestor zile, să vă uitați cât puteți de bine la toate etichetele. Credeți că v-ar surprinde cele citite acolo? Ați fi îngrozit sau cunoașteți deja realitatea? Acest exercițiu, pentru unii dintre voi, ar putea fi o bruscă trezire la realitate, în ceea ce privește regimul dvs. alimentar.
Eticheta este o sursă precisă de informații nutriționale, demnă de încredere și ușor de utilizat. Ceea ce aflați citind și comparând etichetele alimentelor vă va ajuta să evitați ingredientele și aditivii care nu vă fac bine. Cunoașterea atrage după sine putere și alegeri mai bune.
În cazul inscripționării corecte, ingredientele sunt numerotate în ordine descrescătoare după greutate; lista include orice aditivi coloranți, conservanți, substanțe nutritive, grăsimi sau zaharuri care au fost adăugate. De exemplu, dacă pe un pachet, zahărul este primul ingredient, veți ști că alimentul respectiv are un conținut ridicat de zahăr.
Există peste 14.000 de substanțe chimice produse de om care sunt adăugate în hrana consumată astăzi. Organismele noastre nu sunt făcute să digere atâtea substanțe chimice și aditivi alimentari. Se știe că unii aditivi au legătură cu o serie de probleme de sănătate, printre care migrenele, oboseala și alergiile. Așa că fiți atenți la tipul aditivilor alimentari și al substanțelor chimice pe care le ingerați.
E-urile, poate știți deja, (litera E este o componentă a cuvântului Europa ) codifică aditivii alimentari care sunt autorizaţi pentru a fi utilizaţi în ţările din Uniunea Europeană.
De multe ori găsim pe anumite etichete formulări ca: „sărac în grăsimi și colesterol” sau „fortificat cu fier„. Există câteva probleme asociate cu acest gen de formulări.
Fortificat înseamnă ca a fost adăugată o substanță nutritivă care nu este prezentă în mod natural într-un aliment. Alimentele naturale conțin o abundența de substanțe nutritive, recunoscute imediat și digerate cu ușurință de organismul uman. Miile de substanțe nutritive și fitochimice găsite în hrana naturală acționează în armonie perfectă unele cu celelalte. Alimentele fortificate conțin, în general, substanțe nutritive izolate, despre care se știe că lipsesc din regimul nostru normal. Problema este că sinergia naturală a substanțelor nutritive se pierde atunci când sunt adăugate în acest fel, separat.
Să vă dăm un exemplu: alimentele fortificate cu calciu! De multe ori se folosește carbonat de calciu, care nu este utilizat cum trebuie de organismul uman și poate conduce la crearea unor depuneri de claciu, care, de fapt, dăunează sănătății.
Orezul este un exemplu bun. Diferența dintre orezul alb și orezul brun nu stă doar în culoare. Procesul de prelucrare care transformă orezul brun în orez alb distruge aproximativ două treimi din vitamina B3, 80% din vitamina B1, 90% din vitamina B6, plus jumătate din mangan, jumătate din fosfor, 60% din fier și toate fibrele alimentare și acizii grași esențiali. Orezul alb rezultat nu este decăt un amidon rafinat, văduvit de substanțele sale nutritive originare, atât de benefice pentru organism. Veți afla probabil că orezul alb a fost „îmbogățit” cu vitaminele B1, B3 și fier. Dar forma acestor substanțe nutritive adăugate înapoi în orezul prelucrat este diferită de cea a versiunii inițiale neprelucrate, și cel puțin 11 substanțe nutritive nu sunt înlocuite deloc.
Pe etichetă sunt trecute mai întâi substanțele nutritive din care majoritatea oamenilor consumă prea mult. Este bine să citiți etichetele și să alegeți alimentele care au un conținut scăzut în următoarele:
Le vom lua pe fiecare în parte, în curând, la „puricat”!
Fragmente preluate din cartea Planul sănătății perfecte de Dr. Gillian Mckeith (autoarea cărții Ești ceea ce mănânci)