Ceea ce eu numesc o viață frumoasă, este după mintea mea de până la această „matusalemică” vârstă, o viață trăită în mod inteligent. În termeni laici mă refer la fericire, iar în termenii psihologiei academice, la starea subiectivă de bine (subjective well-being). Sunt de părere că nu putem trăi o viață fericită dacă nu acționăm inteligent. În acest context, inteligența nu este înțeleasă în sensul psihometric, de IQ mai mare, mai mic ori în medie.
O teorie frumoasă, după cum îmi pare mie, pentru starea subiectivă de bine, aparține unui domeniu relativ nou (de vreo 20 de ani :)) pentru psihologia românească: psihologia pozitivă (unele persoane au auzit de această ramură, însă, ele cred că se ocupă cu gândirea pozitivă). Ea, teoria, a fost creată de unul dintre pionerii acestei ramuri a psihologiei științifice. Mă refer la Martin Seligman, profesor de psihologie la Universitatea din Pennsylvania.
Teoria well-being-ului a luat viață dintr-o teorie numită fericirea autentică, al cărei autor este același Martin Seligman. Mai precis, teoria well-being-ului, s-a născut dintr-o teorie fecundă intelectual dintre o studentă, pe nume Senia Maymin și profesorul Seligman.
Senia Maymin, la vreo 32 de ani, era studentă la Masterul de Psihologie Pozitiva (Univ. Pennsylvania), care, lecturând cu atenție cartea Authentic Happiness, îndrăznește să îi atragă atenția, lui Seligman, de o mare „scăpare” din teoria lui despre fericire:
[…] it has a huge hole in it: it omits succes and mastery. People try to achieve just for winning’s own sake (citat din „Flourish” de M. Seligman, 2001)
Ca să ai o imagine clară, trebuie să îți împărtășesc ce este teoria fericirii autentice, teoria inițiala, fundamentală din psihologia pozitivă. Ca orice teorie, are un subiect, și anume: fericirea. Însă, cum putem masura fericirea? O mare problemă ca în orice fel de cercetare științifică, este ce anume să măsori și cum poți face măsurătoarea?
Ca această fericire să poată fi măsurată a fost operaționalizată în 3 componente: emoții pozitive, angajament și sens. Toate aceste 3 componente dau măsura unui construct pe nume „life satisfaction” la fel cum pentru a măsura prognoza meteo (un construct) se fac multe alte măsurători (viteza vântului, temperatura, presiunea atmosferica etc).
Cu alte cuvinte, fericirea este satisfacția vieții asa cum fiecare individ o percepe în mod subiectiv în raport cu cele 3 componente. De exemplu, când experimentezi o stare de bine psihologic (per ansamblu), ai o ocupație care te provoacă și care-ți place (conceptul de „stare de flux”, aici avem cercetările lui Mihaly Csikszentmihaly) și un sens (un țel aflat departe în viitor), atunci se cheamă că duci o viață satisfăcătoare, sau mai romantic spus, ești fericit/ă.
Totuși dacă te uiți mai cu atenție, poți intui că din această teorie lipsește ceva semnificativ. Unii oameni sunt fericiși când își ating scopuri sau, măcar în timp, ce tind către înfăptuirea unor țeluri (ești unul dintre ei?) alese de ei. Aspirația sau drumul către un țel este susținută motivațional de nevoia psihologică de competeță conform teoriei autodeterminării (Ryan și Deci, 1985). Acest aspect are o legătură profundă cu sensul vieții, o componentă prezentă în ambele teorii.
Astfel Seligman a înțeles valoarea observației realizate de către studenta lui, chiar dacă acest demers de acceptare nu a fost atât de simplu.
Componentele teoriei well-being-ului:
- Emoții pozitive
- Angajament (Dedicație)
- Relații armonioase
- Sensuri
- Realizare și succes.
A-i ajuta pe oameni să găsească fericirea și sensul în viață este exact scopul noului domeniu al psihologiei pozitive.
De ce unii oameni găsesc sens, împlinire și un scop în viață, în timp ce alții nu pot? Încep cu ideea potrivit căreia, există o latură verticală, spirituală a vieții umane. Fie că se numește noblețe, virtute sau divinitate, fie că Dumnezeu există sau nu, oamenii percep pur și simplu sacralitatea, sfințenia și bunătatea ca inerente altora și naturii.
Un text scris de Seramis Sas cu citate din cărtile psihologului Martin Seligman – Flourish și Authentic Happiness. (Cartea Authentic Happiness puteți să o găsiți și în varianta scrisă în limba română, Fericirea Autentică).